Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil presse Jens på heltid

AUF og LO vil ha bort arbeidsgivers vetorett mot heltid nå.

PRESSER JENS: AUF-leder Eskil Pedersen mener han store deler av Aps landsmøte med seg i kravet om at partiet allerede nå vedtar en styrking av fortrinnsretten i loven om rett til heltid. Det mener både AUF og LO i realiteten er en reell rett til heltidsstilling for mange som i dag går ufrivillig i deltidsstillinger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PRESSER JENS: AUF-leder Eskil Pedersen mener han store deler av Aps landsmøte med seg i kravet om at partiet allerede nå vedtar en styrking av fortrinnsretten i loven om rett til heltid. Det mener både AUF og LO i realiteten er en reell rett til heltidsstilling for mange som i dag går ufrivillig i deltidsstillinger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AUF-leder Eskil Pedersen vil ha Jens Stoltenberg til å gi etter i det som kan bli en av Ap-landsmøtets største saker.

Nå mener både LO og AUF at de kan vinne fram under avstemningen i morgen.

- Vi tror alle i partiet vil komme ut av landsmøte med en helhetlig politikk som vi kan bruke i valgkampen. Men da må det være et forslag som virkelig monner, sier AUF-leder Eskil Pedersen til Dagbladet.

Tøffere vedtak
- Nå vil vi at landsmøtet spisser vedtaket fra sentralstyret om å lovfeste retten til heltid. Det viktigste er å få på plass en reell fortrinnsrett i loven nå, sier AUF-leder Eksil Pedersen.

Men aller helst skulle AUF hatt en lovendring som slår fast at heltidsstilling blir hovedregelen i arbeidslivet.

- Forslaget om å lovfeste det som en hovedregel er ment som et innspill til debatten. Det viktigste for oss er å fjernet det forbeholdet som nå gir arbeidsgiverne rett til å hindre ansatte i å bruke fortrinnsretten, sier han og viser til det som i arbeidsmiljøloven blir omtalt som «vesentlig ulempe» for bedriften ved utlysing av nye stillinger (se faktaboks).

Knuser kompromiss
Lenge før landsmøte har AUF, LO og flere i Aps kvinnenettverk markert seg sterkt i saken, og krevd at Ap tøffer seg opp på retten til heltid. Men i partiledelsen har det ikke vært stemning for en strengere lovfesting.

Derfor ble det satt ned et eget utvalg for å finne et kompromiss. Forslagene ble enstemmig vedtatt av sentralstyret, men nå slår det sprekker.

Ikke godt nok
Sentralstyrets forslag lander ikke diskusjonen hvordan partiet vil styrke arbeidstakerens fortrinnsrett til å kreve en heltidstilling, men åpner en lovendring gjennom en evaluering. Det mener AUF ikke er godt nok.

- Det er ikke veldig spenstig, sier Pedersen.

Tror på seier
Flere fylker er nå interessert i å støtte AUF sine krav. Telemark, Vestfold, Vest-Agder, Aust-Agder og Troms skal alle spilt eller vedtatt det samme.

- Aps landsmøter er glade i å fatte beslutningene selv. Så her tror jeg vi vil få gjennomslag for å fjerne det forbeholdet som i dag gjør at arbeidsgiver kan nekte ansatte i å bruke fortrinnsretten, sier AUF-lederen.

LOs nestleder Gerd Kristiansen sitter i salen og følger med på debatten. Også hun tror på seier.

- Jeg ser ingen annen vei enn at vi må fjerne det forbeholdet. Det høres jo ut som om det er stemning for det her. Når jeg hører på en del av damene som går på talerstolen, så høres det ut som om de ikke har tenkt å gi seg. Men det gjenstår jo å se, sier Kristiansen.

Deltidsmilliard
AUF vil også at Ap skal sette av en milliard kroner til en deltidspott.

- Det må til de kommunene som setter i gang tiltak for å redusere ufrivillig deltid. Det koster mye penger å rydde opp i alle de små stillingsbrøkene, sier han.

Også her skal flere fylkeslag, som Rogaland og Vestfold, være med ungdomsorganisasjonen med på laget.

I tillegg mener Pedersen at Aasrud-utvalget og sentralstyrets forslag om at det må til en dokumentasjonstid på fire år for å kunne kreve en større stillingsbrøk som samsvarer med praksisen, er for lang tid. I stedet vil AUF ha ett år.

TØFFERE KRAV: LO-nestleder Gerd Kristiansen vil ha tøffere heltidskrav fra Ap-landsmøte og håper at AUF vinner fram med sine forslag. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet.
TØFFERE KRAV: LO-nestleder Gerd Kristiansen vil ha tøffere heltidskrav fra Ap-landsmøte og håper at AUF vinner fram med sine forslag. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!