Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil presse Jens til venstre

Thorbjørn Jagland tapte lederkampen mot Jens Stoltenberg, men skal bruke tida fram mot landsmøtet til å vinne politikken. - Arbeiderpartiet må befeste seg som ankerfestet på venstresida i norsk politikk, sier Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ap må gjenfinne seg selv på et sosialdemokratisk grunnlag og skape en sterkere venstreside i Norge. De historiske forutsetningene for splittelse på venstresida er ikke der lenger. Det bør skape en ny situasjon, mener Jagland.

Han tror selv EU-saken kan vise seg mer overkommelig etterhvert. Selvkritikken på vegne av ja-sida Jagland kom med i sin bok, har blitt svært tatt godt imot i Ap's nei-side. Jagland mener nei-sida hadde rett i mye av EU-kritikken.

Allianse med SV?

- Ap må ta tak i at det er en ny situasjon i mange land nå, med mer pluralisme på venstresida. Dersom venstresiden skal få makt, må vi samarbeide. Den konkurransen som har vært mellom Ap og SV de siste valgene, har jeg ikke opplevd som positiv.

- Ser du for deg en valgallianse?

- Nei, men mer tilnærming i de politiske spørsmålene. Vi har en høyre/venstreside i norsk politikk, og Ap bør befeste seg som et parti på venstresida. Ap må være ankerfestet, men også andre må bidra til å skaffe venstresida makt. EU-saken er vanskelig, men det er spørsmål hvor lenge den kan være en hindring, sier Jagland.

Jaglands kamerater

- Han vil sette sitt buemerke på partiets framtid. Det vet jeg han har ambisjoner om, sier Thorbjørn Berntsen.Etter at han skværet opp med Stoltenberg for et par uker siden, ønsker han lykke til som leder.

- Jeg har hele tida sagt at Jens ville overta. Det har bare vært snakk om å ta det i riktig rekkefølge, sier Berntsen som etter Jaglands illebefinnende ba Stoltenberg si klart ifra - av hensyn til partilederens helse.

Sammen med Yngve Hågensen reiste Berntsen til Lier i forrige uke for å støtte ham. De tre vennene snakket lenge om arbeidet framover. Men ifølge Berntsen røpet ikke Jagland noe om at han hadde tenkt å trekke seg.

Veteranen Berntsen

- Nei, men spesielt etter at han gikk på den smellen måtte vi være forberedt på at det kom til å skje, sier Berntsen. Ap-veteranen trekker paralleller til tidligere lederstrider i partiet.

- Jeg har vært med på dette i førti år og sett det meste: Gerhardsen og Lie, Reiulf og Nordli, Reiulf og Gro. Den gang hadde vi førti prosent av velgerne bak oss. Nå har ikke partiet ressurser og krefter til å ta en fæl personstrid, sier Berntsen.

En rekke andre Ap-topper pekte på Jens Stoltenberg som Jaglands etterfølger.

- Det er naturlig at Jens overtar. Jeg kan ikke se at det finnes noen andre kandidater, sier Trond Giske som beklager at gårsdagens avklaring på lederspørsmålet kom «utenfor de organene det hører hjemme».

Flertall for Jens

Nestleder Hill-Marta Solberg peker og på Jens Stoltenberg som en naturlig etterfølger.

Selv om Jens Stoltenberg i går fastholdt at han ikke vil annonsere sine ambisjoner før valgkomiteen spør, er det ingen tvil om at han kommer til å påta seg oppgaven. Det bekrefter en nær rådgivere.

Fylkesårsmøtene i Ap, som starter til helga, får nå en lettere oppgave. Et stort flertall vil trolig klappe for Jens som ny leder og peke på aktuelle nestlederkandidater. Samtidig varsler noen at lederdebatten, som Jagland og Stoltenberg selv tok initiativ til før jul, ikke er over. Når organisasjonen er invitert til en åpen debatt, skal medlemmene få lufte andre kandidater.

Tause damer

To av Jaglands støttespillere, Grete Knudsen og Britt Hildeng, vil ikke snakke om Stoltenberg som framtidig leder.

- Ingen kommentar, svarer begge to når framtida for Stoltenberg bringes på banen.

Dagbladet var i går i kontakt med Gro Harlem Brundtland. Hun vil ikke kommentere Jaglands beslutning.

Hele Norges coronakart