SV-exiten:

Vil presse Støre

- Ambisjonene forlater ikke Hurdal fordi Audun reiste. Den står her, sa Støre til pressen etter at SV trakk seg fra sonderingene. Han refererte blant annet til klimapolitikken. - Nå skal Støre få bevise seg, er det klare budskapet fra SV.

KAMPKLARE: Kari Elisabeth Kaski og Lars Haltbrekken i SV lover at de vil kjøre den kommende regjeringa hardt på klimapolitikken. - De er avhengige av oss, påpeker de to. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAMPKLARE: Kari Elisabeth Kaski og Lars Haltbrekken i SV lover at de vil kjøre den kommende regjeringa hardt på klimapolitikken. - De er avhengige av oss, påpeker de to. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi kommer selvfølgelig til å kreve gjennomslag på klima for å være budsjettpartnere.

Det sier SVs Kari Elisabeth Kaski og Lars Haltbrekken til Dagbladet.

Da SV besluttet å forlate regjeringssonderingene i Hurdal, var det blant annet fordi tilbudet på klima- og miljøpolitikken ble for tynt.

Nå lover de at regjeringen skal få kjørt seg på klimapolitikken likevel.

Vil kreve gjennomslag

- Vi skal ha gjennomslag. Her er matematikken enkel. Kommer de ikke med god nok miljøpolitikk til oss og innfrir våre miljøkrav, hvem skal de gå til? Rødt og pasientfokus? Neppe. Rødt og MDG? Det er ingen grunn til å tro at MDG vil svekke våre miljøkrav. KrF og Venstre? Venstre kommer nok heller ikke til å svekke våre miljøkrav, sier Haltbrekken og Kaski samstemt.

- Da er det Høyre og FrP da. Ap kommer ikke til å lage budsjett med Høyre og Frp. Så vi sitter med gode kort på hendene, fortsetter de to.

Blant klimatiltakene SV-erene trekker fram, er flere prosjekter på karbonfangst og -lagring, CO2-avgift og et eget klimabudsjett.

Og olje da.

- Det er klart vi vil kreve gjennomslag på oljepolitikken. Det er planlagt oljeboring i sårbare havområder. Det skal vi ha bort. Vi kommer til å kreve at iskanten blir definert i henhold til vitenskapen. Vi kan ikke gå på akkord med den. Politikerne kan ikke sitte i Stortinget å vedta en egen definisjon på hva som er vitenskapelig og ikke. Iskanten går der den gå, sier Haltbrekken.

Skal tvinge regjeringen

De to påpeker at alle tre partier har stemt for karbonfangst og -lagring i Stortinget.

Nå forventer de at det innfris.

- Vi har presset på for å få minst to anlegg. Et som nå skal realiseres på Brevik. Men også Fortum her i Oslo må de nå bidra til at blir realisert. I tillegg vil vi sette i gang prosjekter på CO2-fangst og lagring på avfallsforbrenningsanleggene i Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Fredrikstad.

OPPOSISJON: Det blir ingen ny rødgrønn trepartiregjering: SV har i dag 29.9 trukket seg fra sonderingene med Ap og Sp. Vis mer

De to påpeker at Senterpartiet har vært litt «så som så» til CO2-avgiften. Men heller ikke den vil de la Støre-regjeringen slippe.

- Det er det viktigste virkemiddelet for å nå klimamålet, så det kan de ikke komme unna, sier Haltbrekken.

- CO2-avgiften må opp. Vi må øke den sånn at vi klarer å nå utslippsmålene og vel så det. I alle fall slik at vi klarer målene i Parisavtalen på 1,5 graders mål, og da må det være en lineær opptrapping og en opptrapping som monner. Vi kan ikke utsette alt til slutten av dette tiåret, sier Kaski.

De understreker også at Ap, sammen med SV, har fremmet forslag i Stortinget om at Norge ikke skal bruke de fleksible mekanismene i avtalen med EU for å nå klimamålene.

- De har forpliktet seg til at disse kuttene skal skje i Norge. Nå er det på tide at Ap viser at dette var mer enn retorikk i forkant av en valgkamp. Nå må de vise at dette får konsekvenser, sier Haltbrekken.

- Har dere tro på at dette skjer?

- Dette er vi klare for å slåss for. De er avhengige av oss. Nå skal vi tvinge dem til å oppfylle løftene.

Skuffet

De to stortingsrepresentantene legger ikke skjul på at de er skuffet over resultatet av sonderingene.

- Vi trodde det skulle være mulig å få til en flertallsregjering, men det viste seg å være umulig. Så ja, det er klart vi er skuffa, sier Kaski.

- Ikke minst på vegne av miljøet. Vi var klare til å forhandle om regjeringsmakt og gå i regjering. Det er veldig synd at det ikke gikk. Først og fremst for de politiske sakene vi ville ha gjennomslag for, men også for alle de velgerne som har stemt på de rødgrønne partiene for å få til en skikkelig forandring og en ambisiøs klimapolitikk. Men når vi velger å gå, så handler det om at vi tror vi får større gjennomslag i opposisjon i Stortinget, fortsetter hun.

- Ja, vi er skuffa. Men jeg ristet egentlig av meg den skuffelsen samme kveld. Nå er vi kampklare, legger Haltbrekken til.

- Ikke bitre

- Hvordan blir relasjonen til Ap nå, etter at dere ikke fikk noen gjennomslag og Støre «valgte» Sp?

- Vi skal være konstruktive, sier Haltbrekken.

DIALOG: Leder i Senterpartiet (Sp)Trygve Slagsvold Vedum sier at Sp konkluderte med at det var grunnlag for å gå videre i forhandlingene, men at SV ikke ønsket å gå videre. Vis mer

- Dere er ikke bitre?

- Nei, nei, nei, svarer de to samstemt.

- Vi setter hensynet til miljøet og sakene først. Så vi skal være konstruktive, men vi skal ha gjennomslag på vegne av miljøet, slår Haltbrekken fast.

- Stemningen har vært god i det rommet, etter det vi har skjønt, og kommer jo fortsatt til å være god. Men det er klart: vi er her for politikken sin skyld. Så vi må ha gjennomslag for politikk, sier Kaski.

- Går det en liten faen i dere nå?

- Vi har alltid kampvilje. Hvis det hadde blitt regjeringsdeltakelse på SV, så hadde vi slåss da og.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer