Vil privatisere kongehuset

Sveriges største avis, Aftonbladet, vil privatisere kongehuset. Det er det bryllupet til kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby som har fått avisens kommentator til å ta pennen fatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke en krone til kongen! skriver Aftonbladets kommentator Anders Paulrud. Han er lei av å betale skatt både til den svenske kongefamilien og til den svenske kirken.

Han har meldt seg ut av den svenske kirken og betaler derfor ikke lenger skatt til dem. Nå vil han ha slutt på at han må betale skatt til kong Karl Gustav også. Han har nemlig lest i avisen hvor mye bryllupet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit koster.

«Førti millioner koster det. Penger som skattebetalerne betaler inn for at 800 gratisspisere skal kunne hylle Haakon og Mette-Marit. Førti millioner!», skriver Aftonbladets kommentator.

Han tenker med gru på hva det vil koste når Gustav og Silvias tre barn skal gifte seg. Det vil jo tross alt bli tre bryllup.

Han liker slett ikke at han må være med på å betale for det.

Nå foreslår Paulrud at hele monarkiet kan privatiseres, og la kongen selv stå for sine utgifter. Det kan for eksempel gjøres ved at kongen tar betalt for sine opptredener. 50.000 kroner for å klippe av en snor til en ny vei, foreslår Aftonbladet.

Kongehuset og kirken er ritualer, og slett ikke noe vi behøver, skriver kommentatoren, og foreslår at hans skattepenger kunne gå til et miljøtiltak i steden.

Skal man tro leserne på Aftonbladet.se mener svenskene at det er en god ide. Les hele artikkelen og sjekk resultatet av avstemingen på Aftonbladet.se her.

PRIVATISERES: Monarkiet bør bli selvfinansiert mener Sveriges største avis. Her er kong Carl Gustav i godt humør 1. nyttårsdag i fjor. Dronning Silvia, prinsesse Madelene og kronprinsesse Victoria ser på. Bak skimtes prins Carl Philip.
<B>FOR DYRT: Bryllupet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby koster for mye for Aftonbladets kommentator.