- Vil prøve å redde ut gislene

Rykter om at redningsaksjon er i gang i Afghanistan. Kan bli vanskelig og farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag kom det ut meldinger om at den afghanske hæren har satt i gang en militæroperasjon for å frigi sørkoreanerne Taliban har tatt som gisler. Men det er ikke riktig, melder Reuters nå.

Meldingen om aksjonen kom etter at en talsmann for provinsmyndighetene i Ghazni onsdag sa at militæraksjonen. Men nå melder Reuters at en slik uttalelse aldri ble gitt.

Samtidig er det ting som tyder på at en militæraksjon kan være nært forestående. Afghanske myndigheter har advart gisseltakerne om at en militæraksjon kan bli aktuelt for å frigi de 21 gjenlevende sørkoreanske gislene.

Ifølge Reuters kan en militæroperasjon bli vanskelig, fordi kidnapperne har delt de 18 kvinnene og tre mennene i små grupper, og har plassert dem på forskjellige steder i det hovedsakelig flate terrenget i Ghazni.

Taliban har ikke gitt noe svar til disse opplysningene, men har tidligere sagt flere ganger at enhver bruk av militær makt ville sette livene til gislene i fare.

- I live etter tidsfristen

Tidligere i dag har militæret sluppet flygeblader over området, for å advare sivile om operasjonen.

– Hæren har sluppet flygeblader over flere distrikter der befolkningen blir oppfordret til å flytte ut av sine hjem fordi myndighetene ønsker å sette i gang en militæroperasjon, sier Seddiqi.

VIL BEFRI GISLENE: To av disse 23 sørkoreanske gislene er allerede drept. Nå setter afghanske myndigheter i gang en redningsaksjon for de 21 gjenværende gislene. Foto: Sammol Church/EPA/Scanpix
VIL BEFRI GISLENE: To av disse 23 sørkoreanske gislene er allerede drept. Nå setter afghanske myndigheter i gang en redningsaksjon for de 21 gjenværende gislene. Foto: Sammol Church/EPA/Scanpix Vis mer

Ingen av de 21 gjenlevende sørkoreanske gislene er blitt drept selv om Talibans siste tidsfrist utløp onsdag morgen, opplyste en tjenestemann kort tid før meldingene om redningsaksjonen kom.

– Gislene er i live, sier Seddiqi, som legger til at den afghanske regjeringen har advart gisseltakerne om at hæren kan komme til å aksjonere mot dem.

Truet med å drepe fire

Taliban har også kommet med nye trusler i dag mot de 21 sørkoreanske gislene, som har blitt holdt i fangenskap i 14 dager. Truslene kommer etter at den siste tidsfristen for forhandlingene med afghanske myndigheter gikk ut, melder flere asiatiske nyhetsbyråer.

Al Jazeera rapporterer at den nye trusselen gjaldt å drepe fire nye gisler. To gisler er allerede drept i løpet av den siste uka.

Klokka halv ti norsk tid gikk den foreløpig siste av mange tidsfrister Taliban har satt for forhandlingene, ut. Situasjonen har blitt mer og mer presset etter Taliban drepte det siste gisselet mandag, og varslet om å trappe opp drapene hvis ikke kravene deres blir møtt.

Nekter for sørkoreansk delegasjon
Gislenes slektninger, som har vært samlet siden kidnappingen, kom tidligere i dag med en sterk appell til USA om å gripe inn i konflikten. Samtidig kom demonstranter utenfor USAs ambassade i Seoul med tydelige budskap om at Bush må ta ansvar for situasjonen i Afghanistan, og hjelpe til med forhandlingene.

Etter at tidsfristen gikk ut i morges, har det gått flere rykter om hvordan de to landene håndterer situasjonen videre.

- Vil prøve å redde ut gislene

Blant annet meldte nyhetsbyrået Afghan Islamic Press at Taliban aksepterer ønsket fra den sørkoreanske delegasjonen i Afghanistan om å møte gislene, og at delegasjonen var på vei. Sørkoreanske myndigheter avkrefter dette.

- Sørkoreanske forhandlere har vært stasjonert i den sørlige afghanske provinsen Gazni siden begynnelsen av gisselkrisen. Men forhandlerne har aldri mottatt noen beskjed fra Taliban om at de fikk lov til å møte gislene, sier en anonym talsmann for presidentens kontor til nyhetsbyrået Yonhap.

Advarer myndighetene

To av de opprinnelige 23 gislene som ble kidnappet, er drept. Det første gisselet ble drept onsdag forrige uke.  Da det andre gisselet, Shim Sung-min (29) ble drept, varslet også Taliban at de ville drepe flere gisler dersom kravene deres ikke ble innfridd i dag.

- Kabul og koreanske myndigheter lyver og lurer. De møtte ikke sine lovnader om å frigi Taliban-fanger. Taliban advarer afghanske myndigheter at dersom fangene ikke løslates, så kan Taliban drepe et nytt gissel når som helst, sa Taliban-talsmann Qari Mohammed Yousuf i går, ifølge NTB.

BA OM HJELP: Tidligere i dag ba familiene til gislene USA om hjelp til å få dem frigjort.
EN FARS FARVEL: Shim Sung-min (29) er ett av de to gislene som Taliban har tatt livet av. I dag tok faren Shim Chin-pyo farvel under begravelsen i Seongnam i Sør-Korea.
HOLDER ADVARSEL: En mann holder et flygeblad med en advarsel om at det kommer til å gjennomføres en militæroperasjon i provinsen Ghazni.