OPPREISNINGSKRAV TIL RETTEN: Bistandsadvokatene i Pilotsaksgruppen krever at ti pilotsaker skal bli en del av rettssaken som skal starte 16. april. Pilotsakene dekker til aller fleste gruppene som har rett til oppreisning etter bombeangrepet i regjeringskvartalet og massakren på Utøya. 
Foto: KRIPOS / Scanpix
OPPREISNINGSKRAV TIL RETTEN: Bistandsadvokatene i Pilotsaksgruppen krever at ti pilotsaker skal bli en del av rettssaken som skal starte 16. april. Pilotsakene dekker til aller fleste gruppene som har rett til oppreisning etter bombeangrepet i regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Foto: KRIPOS / ScanpixVis mer

Vil prøve ti oppreisnings- saker i Breivik-rettssaken

Bistandsadvokater krever at 22.juli-ofrenes oppreisningssaker likevel blir en del av rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bistandsadvokatene i terrorsaken har oppnevnt en gruppe som skal føre noen prinsipielle saker for det kommende erstatningsoppgjøret etter 22. juli. Gruppa kalles Pilotsaksgruppen og skal velge ut cirka ti saker som er representative for den totale gruppa av skadelidte etter 22.juli-angrepene.

Nå krever gruppa at pilotsakene blir med som en del den kommende rettssaken mot Anders Behring Breivik.

- Viktig med rask avklaring Oslo tingrett har tidligere varslet at erstatning- og oppreisningssakene ikke skal være med i den allerede omfattende rettssaken.

- Vi mener å ta med noen få saker i rettssaken er tjenelig for alle parter. Det er viktig for de skadelidte med en rask avklaring om disse spørsmålene, så de kan få lagt det bak seg, sier advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin til Dagbladet.

Han leder Pilotsaksgruppen og sendte i går en begjæring til Oslo tingrett på vegne av gruppa som for øvrig består av advokatene Maria Bergram Aas, Nadia Hall og Inger Johanne Reiestad Hansen.

- Nå må domstolen ta stilling til dette, sier Lundin.

To til tre dager I brevet viser de til gruppas formål som blant er å sikre en grundig og lik behandling av oppreisningskravene. Gruppen mener det er flere grunner til at det er hensiktsmessig å føre pilotsakene under rettssaken:

- De etterlatte og ofrene ønsker en raskest mulig behandling av sine krav, og dette bør være i alles interesse. Kontoret for Voldsoffererstatning vil langt raskere kunne treffe vedtak om oppreisning i det store antallet saker som berøres av pilotsakene dersom nivået er fastsatt av Oslo tingrett, begrunner gruppa.

- Tingretten vil ha et meget godt faktagrunnlag for å vurdere kravene om oppreisning blant annet ved å få presentert hele sakskomplekset i anledning forhandlingen om straffekravert. Pilotgruppen vil søke å plukke ut saker der vedkommende som har krav på oppreisning allerede skal forklare seg som vitne i anledning straffesaken, skriver de videre.

I brevet anslår gruppa at det vil være behov for maks to til tre dager for å behandle kravene under rettssaken. De mener det er sannsynlig at flere av pilotsakene uansett må behandles i domstolene.

- Derfor er tilsier prosessøkonomiske hensyn at det tillates at kravene i pilotsakene tas med i straffesaken nå, heter det i brevet.

LEDER PILOTPROSJEKT: Bistandsadvokat i terrorsaken Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin.
Foto: EIK,ROBERT S.
LEDER PILOTPROSJEKT: Bistandsadvokat i terrorsaken Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin. Foto: EIK,ROBERT S. Vis mer