Vil prøve ut gratis SFO for minoritetselever

Slik at minoritetsspråklige barn kan få norsktalende kamerater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag har barn i seks utvalgte bydeler med høy andel minoritetsspråklige i Oslo 20 gratis barnehagetimer i uken. Til høsten får elever ved Mortensrud skole i Oslo tilbud om gratis kjernetid i SFO (skolefritidsordningen), skriver Aftenposten.

Håpet er at minoritetsspråklige barn i første til fjerde klasse skal få bedre forutsetninger for å lykkes i skolen.

Ved Mortensrud skole har vel 94 prosent av elevene et annet språk enn norsk som morsmål. Tilbudet om gratis kjernetid i SFO skal gå over fire år før det skal evalueres.

Så langt er erfaringene fra barnehage at 96 prosent minoritetsspråklige femåringer nå går i barnehage, mot 54 prosent i 2005. Sju av ti minoritetsspråklige barn i Oslo snakker så dårlig norsk at de må ha særskilt norskopplæring i skolen. Selv om de er født og oppvokst her, og selv om de har gått i barnehage.

- Veldig mange barn med minoritetsbakgrunn deltar ikke i SFO. De går hjem. Barna går hjem til et miljø hvor all lek, samvær og samtale foregår på morsmålet. Dermed mister de den arena som SFO er for lek og samarbeid med andre barn, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Fire av ti barn i lavinntektsfamilier går i SFO, mot sju av ti barn av foreldre med høy utdanning. I noen bydeler i Oslo er andelen nede i 13 prosent, ifølge regjeringens integreringsmelding.

(NTB)