Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil rådføre seg med Haugestad

Arne Treholt vil rådføre seg med advokat Arne Haugestad før han eventuelt ber om at saken tas opp på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil ikke forhaste meg, men også se på Gjenopptakelseskommisjonens mandat før jeg tar stilling til saken, sier Treholt.

Spion-dømte Treholt kommer til Norge i slutten av neste uke og vil da ha samtaler med advokat Arne Haugestad og andre om saken.

Det er nå 20 år siden Treholt ble tatt for Norges største spionsak. Tidligere i år kom hans egen beretning om saken i bokform.

På spørsmål fra Dagbladet på om boka var et forsvarsskrift, svarte Treholt:

- Nei. Det er viktig å ikke bli stående der jeg sto i 1984.

- Er målet å bli reinvaska?

- Nei, ikke med denne boka.

Glad for støtte

Nå vil Treholt altså likevel vurdere om tida er inne for å bli reinvaska. Han har hele tiden bedyret sin uskyld og holdt fast ved at han drev fredsdiplomati. Han sier han er glad for at at sentrale politikere som Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann Knut Storberget og KrFs Einar Holstad har gitt uttrykk for at Gjenopptakelseskommisjonen bør se på Treholt-dommen på nytt.

- Det er så harde påstander i Arne Haugestads bok om Treholt-saken at justismordkommisjonen bør behandle saken, sa Storberget til NRK i helgen.

Storberget får støtte fra justispolitiker Einar Holstad i Kristelig Folkeparti.

- Jeg vil advare mot å behandle spionsaker annerledes enn andre straffesaker. Arne Treholt har sonet straffen han ble idømt og saken er historisk. Vi kan ikke være mer reservert mot gjenopptakelse av spionsaker enn andre straffesaker, sier Holstad.

Advarer

Lederen i Stortingets justiskomité, Trond Helleland (H), advarer imidlertid justispolitikere mot å blande seg opp i hvilke saker Gjenopptakelseskommisjonen skal behandle.

- Jeg reagerer sterkt på denne typen utspill. Det kan være en fare for Gjenopptakelseskommisjonens uavhengighet. Det er kun den straffedømte selv som kan begjære saken gjenopptatt. Det blir helt feil dersom Gjenopptakelseskommisjonen skal bli utsatt for politisk press og markeringer, sier Helleland.

«Falske fotobevis»

I boka «Kappefall. Et varslet justismord» skriver Arne Haugestad blant annet at ingenting i den hemmelige delen av spiondommen mot Arne Treholt underbygger at han var skyldig.

Falske fotobevis og ransakingsrapporter laget i ettertid var sentrale da Arne Treholt ble dømt til 20 års fengsel i 1985, mener advokat Haugestad.

SAMTALER: Arne Treholt kommer til Norge i neste uke og vil ha samtaler med Arne Haugestad.
NY SAK:</B> Advokat Arne Haugestad mener de nye opplysningene i hans bok burde føre til en gjenopptakelse av Treholt-saken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media