Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil redde Finnmark

Jens Stoltenberg åpner for en politisk revolusjon - og en gave-pakke til Finnmark: lokal forvaltning av fiskeressursene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BÅTSFJORD (Dagbladet): Det betyr at fylker eller kommuner i framtida kan få full kontroll over store deler av norske fiskeressurser som er eid av staten, og dermed også enorme pengeverdier.

Stoltenberg mener lokal forvaltning kan ha spesielt stor betydning for kystsamfunn i Nord-Norge, spesielt i Finnmark.

Selvråderett

- Jeg føler at det er riktig å sette denne saken på dagsordenen nå. Vi må få slutt på den avmakten folk langs kysten føler, sier han.

Stadig flere lokalpolitikere i Finnmark mener lokalt eierskap til kvoter er veien ut av den bunnløse krisa fiskerifylket befinner seg i. Å få gjennomslag for kravet hos Ap-ledelsen, betyr at disse kan innkassere en stor seier.

- Med økte rettigheter vil det også følge mer ansvar. Dersom man forvalter ressursene selv, kan man ikke i samme grad som tidligere gi sentrale politikere skylda om noe går galt, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Ap-tabber

Partiets eget kystutvalg har åpnet for debatt om den kontroversielle modellen, som trolig betyr at fiskekvoter må omfordeles.

- Det er en vanskelig sak. Det er krevende å ta fiskekvoter fra noen og gi dem til andre. Jeg er opptatt av at dette ikke skal ende opp i en krig mellom Vestlandet og Nord-Norge, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Ap-lederen har vært på reise langs finnmarkskysten. Der har han også sett resultatet av Ap's egen feilslåtte fiskeripolitikk de siste tiåra: den blinde troen på store filetfabrikker basert på bearbeiding av frossen fisk. Det er tilgangen på fersk fisk som er Finnmarks store fortrinn.

- Det er ingen tvil om at Ap har begått store feilgrep i Finnmark, sier Ap's fylkesordførerkandidat, Helga Pedersen.

Så langt vil ikke Stoltenberg gå, men elendigheten gjør inntrykk:

- Fabrikker med topp moderne utstyr står tomme, forlatt etter bare noen dagers drift. Det er et uvirkelig syn, sier Ap-lederen.

Han så også hvordan enorme mengder fisk fryses ned på lager midt i Båtsfjord. Den er fanget utenfor Finnmark, men kjøpes opp av fiskemeklere med adresse i blant annet Drøbak. De selger den til Kina. Der tines torsken, bearbeides, fryses ned igjen og sendes tilbake til middagsbord i Europa. Samtidig er et av bygdas fire fiskebruk gått konkurs, de andre tre står på kanten av stupet.

Mer stat

- Det er et nasjonalt ansvar å sørge for at folk i Finnmark kan utnytte de store verdiene i havet. Det er i hele landets interesse at det skjer. Folk i Oslo forstår også nødvendigheten det, sier han.

- Men at staten går inn og overtar konkursbedrifter, betyr kortvarig glede og nådestøtet for Finnmark. Staten må derimot spille nøkkelrollen i ei omstilling som må være basert på ferske fiskeprodukter. Hvordan dette partnerskapet mellom staten og bedrifter skal organiseres, må vi komme tilbake til.

- Men er ikke mer penger fra «Han Stat» mer av en medisin som ikke har virket?

- Norge er en kystnasjon og fisk er det sterkeste grunnlaget for framtidig verdiskapning. Hvem har stilt spørsmål ved statens rolle i oljeindustrien? Uten staten ville det ikke vært noe Saga, Hydro eller Statoil.

FINNMARK LIDER: - Fiskerinasjonen Norge kan ikke leve av verdiene i havet, sier Jens Stoltenberg. Nå åpner AP for lokal forvaltning av norske fiskeriressurser. I går besøkte Stoltenberg og AP's fylkesordførerkandidat Helga Pedersen fiskeribedriften Aarsæther.