STÅR OM MINUTTER: Ved vanlig temperatur vil hjernen dø etter få minutter uten oksygen - men når kroppen nedkjøles kraftig, kan cellene klare seg mye lenger. Dette er grunnlaget for eksperimentet som nå skal utføres på ti kniv- og skuddpasienter i Pittsburgh. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
STÅR OM MINUTTER: Ved vanlig temperatur vil hjernen dø etter få minutter uten oksygen - men når kroppen nedkjøles kraftig, kan cellene klare seg mye lenger. Dette er grunnlaget for eksperimentet som nå skal utføres på ti kniv- og skuddpasienter i Pittsburgh. Illustrasjonsfoto: COLOURBOXVis mer

Vil redde kniv- og skuddofre ved å stanse alle livsfunksjoner

Banebrytende eksperiment har fått klarsignal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et legeteam på et amerikansk sykehus har fått klarsignal for å gjennomføre et banebrytende eksperiment: Pasienter med dødelige kniv- og skuddskader skal kjøles ned slik at alle livsfunksjoner opphører og pasienten klinisk dør. Dette skal gi legene tid til å operere dem, for så å bringe dem tilbake til livet, skriver New Scientist.

Legene ved UPMC Presbytarian Hospital i Pittsburgh skal utføre den banebrytende behandlingen på ti ofre. Metoden har tidligere vært utprøvd med hell på griser, men aldri på mennesker. Nå venter teamet bare på hendelser som skal gi pasienter til forsøket.

- Hvis pasienter kommer inn to timer etter etter å ha dødd, kan de ikke gjenopplives (resusciteres). Men hvis de er i ferd med å dø og vi legger dem i «dvale» (eng. suspended animation), har vi en sjanse til å redde dem etter at de strukturelle problemene er rettet opp, sier kirurg Peter Rhee ved Arizona-universitetet, en av opphavsmennene til metoden.

Døde i timevis Teorien bak er velkjent. Ved vanlig temperatur vil hjernen dø innen få minutter når åndedrettet og blodsirkulasjonen opphører. Men når kroppen kjøles kraftig ned (hypotermi), minker cellenes behov for oksygen drastisk fordi kjemiske prosesser går langsommere. Dette er forklaringen på at folk som går gjennom isen, er blitt brakt tilbake til livet selv etter timevis uten målbare livsfunksjoner.

Dette har også skjedd i Norge. I 1999 gikk legen Anna Bågenholm gjennom isen utenfor Narvik, og ble liggende 80 minutter under vann. Hennes kollega Mads Gilbert ved (daværende) Regionsykehuset i Tromsø klarte imidlertid å bringe henne tilbake til livet etter fire timer. Bågenholm kom fra ulykken uten hjerneskade og jobber fremdeles som lege ved sykehuset.

Når et kniv- eller skuddoffer kommer inn til sykehuset i Pittsburgh, vil de typisk ha hjertestans og ha mistet halvparten av blodet i kroppen. Disse pasientene har rundt 7 prosents sjanse til å overleve, ifølge Samuel Tisherman, en av kirurgene ved Pittsburgh-sykehuset.

Framme på sykehuset vil legene umiddelbart skifte ut alt blodet i kroppen med kald saltløsning. Slik bringes kroppstemperaturen raskt ned til 10 grader, og pasienten vil ha så lav celleaktivitet at vedkommende er klinisk død.

Uten oksygen Når legeteamet har tømt pasientens kropp for blod, og hjertet i stedet pumper kald saltløsning rundt i kroppen, blir cellene opprettholdt av såkalt glykolyse - nedbrytning av blodsukker i cellene uten bruk av oksygen (en anaerob prosess). Dette frigjør energi til andre stoffskifteprosesser. Siden temperaturen nå er såpass lav, vil cellene overleve mye lenger fordi glykolysen på langt nær trenger å gå så fort som normalt.

Deretter legges pasienten på operasjonsbordet - etter operasjonen føres det varme blodet tilbake, og pasienten bringes (forhåpentlig) tilbake til livet. I mellomtida har vedkommende vært klinisk død.

Under forsøket med griser i 2002, ved Universitetet i Michigan, ble grisene bedøvet og gitt massive blødninger, for å simulere skuddskader. Etter nedkjøling og tilbakeførsel av blodet måtte noen av dem bringes tilbake ved hjelp av hjertestarter, men alle våknet uten fysisk eller mental skade.

- Frustrerende - Etter at vi gjorde disse eksperimentene, endret definisjonen av «død» seg, sier kirurg Rhee.

BRAKT TILBAKE ETTER FIRE TIMER: Lege Anna Bågenholm var klinisk død i fire timer etter å ha gått gjennom isen - men ble brakt tilbake til livet av kollega Mads Gilbert og hans team. Dette var mulig på grunn av hennes lave kroppstemperatur. Hun kunne seinere gjenoppta jobben som lege.
Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
BRAKT TILBAKE ETTER FIRE TIMER: Lege Anna Bågenholm var klinisk død i fire timer etter å ha gått gjennom isen - men ble brakt tilbake til livet av kollega Mads Gilbert og hans team. Dette var mulig på grunn av hennes lave kroppstemperatur. Hun kunne seinere gjenoppta jobben som lege. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer

Han sier han er frustrert fordi han hver dag må erklære folk som kunne vært reddet, som døde.

- De har ikke livstegn, ikke hjerteslag, ikke hjerneaktivitet. Jeg undertegner et papir, men vet med meg selv at personen ikke egentlig er død. Jeg kunne der og da ha lagt pasienten i dvale - men må legge ham i en likpose.

Vil utvide I tillegg til de ti pasientene som vil få behandlingen, trenger legene ei kontrollgruppe på ti pasienter som ikke får behandlingen. Denne gruppa vil dannes naturlig av at legeteamet ikke vil være til stede når de kommer inn til sykehuset.

Når legene synes de har mange nok tilfeller, skal resultatene evalueres. Forskerne håper å kunne utvide metoden til å gjelde også andre typer pasienter.

Vitenskapen rundt å legge pasienter i «dvale» har også videre konsekvenser. For eksempel er å bringe astronauter i en slik tilstand en mulig løsning for å kunne gjennomføre lange reiser i verdensrommet, som kan ta titalls eller hundrevis av år.