Hjemmetest mot livmorhalskreft:

- Vil redde liv

Tonje Steens søster Thea døde etter livmorhalskreft. Nå gir regjeringen 20 millioner til hjemmetester i statsbudsjettet. Det betyr at færre vil lide samme skjebne, mener Steen.

FORNØYD: - Det er stort at politikerne vil bevilge penger til dette. Det vil være en stor forbedring, sier Tonje Steen. Foto: Morten Eik.

FORNØYD: - Det er stort at politikerne vil bevilge penger til dette. Det vil være en stor forbedring, sier Tonje Steen. Foto: Morten Eik.

Vis mer
Publisert

Livmorhalskreft rammer rundt 400 kvinner årlig. Flertallet er yngre kvinner.

I sitt forslag til statsbudsjett vil regjeringen bruke 20,5 millioner kroner i 2022 for å tilby hjemmetester til kvinner som ikke har testet seg på 8-10 år.

Tonje Steens storesøster, Thea, døde av livmorhalskreft i 2016. Hun ble bare 26 år. Hos familien Steen blir nyheten tatt imot med takknemlighet og håp.

- Jeg har vært i kontakt med min mor, vi er kjempeglade for forslaget. Det er stort at politikerne vil bevilge penger til dette. Det vil være en stor forbedring. Nå kan færre oppleve samme skjebne som Thea, sier Tonje Steen til Dagbladet.

FORBILDE: Thea Steen fikk Kreftforeningens Hederspris for sitt arbeid med å få kvinner til å teste seg for livmorhalskreft. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORBILDE: Thea Steen fikk Kreftforeningens Hederspris for sitt arbeid med å få kvinner til å teste seg for livmorhalskreft. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Kan dette redde liv?

- Absolutt. Folk må sjekke seg for å oppdage celleforandringene, men flere følger ikke Livmorhalsprogrammet. Å kunne få med de også, vil være med på å redde liv.

- Viktig avgjørelse

Thea fikk kreftdiagnosen våren 2015, og var svært åpen om sykdommen. Hun var Kreftforeningens #sjekkdeg-kampanjes stemme og hjerte. Titusenvis flere kvinner sjekket seg i åra etter kampanjestart - og Thea har mottatt både priser og blitt takket for å ha reddet mange liv, takket være oppmerksomheten #sjekkdeg fikk.

Men ifølge Kreftforeningen er det om lag 400 000 kvinner som ikke følger Livmorhalsprogrammet som anbefalt. 200 000 av dem har ikke tatt livmorhalsprøve på ti år eller mer.

- For mange av de 400 000 kvinnene som ikke følger livmorhalsprogrammet, er det nok å få en ekstra påminnelse i form av #sjekkdeg-kampanjen. For andre må det mer til, sier Ingrid Stenstadvold Ross til Dagbladet.

Hun er generalsekretær i Kreftforeningen. De har lenge jobbet for at hjemmetest skal implementeres i Livmorhalsprogrammet.

Ross mener regjeringens forslag er en viktig og riktig avgjørelse som kommer til å få stor betydning når tilbudet er på plass. En hjemmetest kan føre til at flere vil teste seg, tror hun.

Færre tester seg

- Vi har stor tro på at et tilbud om å teste seg i ro og mak innenfor husets fire vegger vil gi den tryggheten som trengs for at enda flere vil ta oppfordringen om jevnlige livmorhalsprøver. Slik kan vi avdekke enda flere forstadier til kreft, og på sikt oppnå målet om å utrydde livmorhalskreft helt.

FORNØYD: Det er svært sjelden vi kan forebygge kreft så målrettet som ved livmorhalskreft, sier Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Jorunn Valle Nilsen
FORNØYD: Det er svært sjelden vi kan forebygge kreft så målrettet som ved livmorhalskreft, sier Kreftforeningens generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Jorunn Valle Nilsen Vis mer

Ifølge et grovt estimat fra Kreftregisteret var det 55 000 færre enn forventet som tok livmorhalsprøve i fjor.

Basert på tidligere statistikk er et sannsynlig anslag at 1100 av disse 55 000 kvinnene har alvorlige celleforandringer og om lag 55 kan ha kreft.

Kreftforeningens generalsekretær sier det er svært sjelden vi kan forebygge kreft så målrettet som ved livmorhalskreft.

- Tar du HPV-vaksine og følger Livmorhalsprogrammet hele veien fra du er 25 til 69, kan du i praksis unngå å bli alvorlig syk av livmorhalskreft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer