Vil redde norsk vannkraft

Et fond på 25- 30 millioner statlige kroner kan redde norske kraftselskaper fra å bli solgt ut av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener Arbeiderpartiet, som vil ha regjeringen med på å utrede bruk av statlige milliarder for å unngå at norsk kraft havner i utlandet.

- Fortums forsøk på å kjøpe Hafslund er bare en sped begynnelse på det som vil komme, sier Ap's stortingsrepresentanter Sylvia Brustad og Olav Akselsen. De har fremmet et privat lovforslag om saken. Målet er å finne penger til investeringer som staten kan tjene på, samtidig som næringen får tilgang på kapital.

- I Norge er det i dag ingen i denne sektoren som har kapital til å kjøpe det som blir lagt ut for salg framover. Kraften vår må beskyttes like godt som oljen. Vannet er et «arvesølv» som tross alt vil vare lenger, sier de to.

- Statkraft er eneste aktør som kunne hatt kapital nok. Men der stanger vi hodet i veggen. Konkurransetilsynet har sagt at de må selge seg ned for ikke å få en for dominerende markedsandel, og regjeringen er ikke villig til å gi selskapet milliardene de trenger, sier Ap-politikerne.

VIL BRUKE MILLIARDER: - Folketrygdfonet kan kanskje like gjerne investere i norsk kraft som i Coca-Cola, mener Olav Akselsen og Sylvia Brustad (Ap), som vil ha regjeringen med på å finne villiarder til norske kraftselskaper.
VIL OGSÅ BRUKE MILLIEARDER: Arbeiderpartiets Sylvia Brustad.