Vil redde Storebrand

- Nå må vi gå sammen og sørge for at Storebrand forblir norsk! Dette sier småspareren Inge W. Smith (74), som i går solgte sine Storebrand-aksjer til DnB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da han leste i Dagbladet i går at slaget ennå ikke er tapt for DnB, reagerte han spontant.

Oslo-mannen er glødende opptatt av at vi må beholde noe av norsk næringsliv på norske hender.

- Det må finnes en grense, vi kan da ikke selge ut alt, sier han til Dagbladet.

Han tok i går saken i egne hender, og solgte sine 40 Storebrand-aksjer til DnB. Med dette håper han å bidra til at DnB skal snappe Storebrand foran nesa på den finske beileren Sampo.

- Jeg ville gjerne gjøre mitt til at Storebrand kan forbli norsk, forteller han.

Underpris

At prisen han fikk på 69 kroner per aksje er seks kroner lavere enn Sampos bud, tar han med lett hjerte.

- Et par hundre kroner fra eller til spiller ingen rolle. Her dreier det seg om å beholde det vi kan i Norge, sier den entusiastiske 74-åringen til Dagbladet.

Og Smith kan faktisk stoppe Sampos oppkjøpsplaner - dersom flere småaksjonærer gjør som ham og selger sine aksjer til DnB. For med over ti prosent av aksjene i Storebrand kan Dnb stoppe salget.

Både Orkla og Folketrygdfondet sa i går ja til det finske konsernet Sampos bud på Storebrand. Men begge har satt knappe frister for sine aksepter av Sampos bud.

Må ha 90 prosent

Folketrygdfondet kopierte Orklas viktigste forbehold for å si ja:

At finnene innen 15. august kan dokumentere at de har skaffet seg 90 prosent av aksjene - slik loven krever.

Dermed kan DnB bli en viktig joker i spillet. For:

- Det er en reell risiko for at Sampo ikke klarer å holde tidsfristene som Orkla og Folketrygdfondet har satt for å selge sine Storebrand-aksjer.

Dette sier analytiker Anders Hornbak i Handelsbanken Investment Banking til Dagbladet.

Hvis det finske selskapet ikke klarer å innfri kravene, har både Orkla og Folketrygdfondet i realiteten sagt nei til Sampo - og tatt parti med DnB for å blokkere finnenes oppkjøp. Da slipper DnB å være alene om ta støyten for at Sampo sendes hjem til Helsinki.

- Foreløpig må vi forholde oss til at DnB med sine 9,76 prosent Storebrand-aksjer sier de vil blokkere finnenes oppkjøp. Det er DnB som sitter med nøkkelen, sier analytikeren.

Får svaret tirsdag?

- Jeg tror vi kan få et godt bilde av hvor mange som aksepterer Sampos bud allerede ved fristens utløp 10. juli, sier analytiker Linda Støle i Karl Johan Fonds til Dagbladet.

- Hvis akseptgraden blir liggende under 80 prosent er jeg redd løpet er kjørt for Sampo. Da vil DnB ha støtte fra andre aksjonærer tilsvarende deres egen aksjepost, og det vil gjøre det lettere for DnB å stoppe Sampo. En akseptgrad på 90 prosent vil derimot legge et kraftig press på DnB, sier hun.

- Den korte tidsfristen fra Folketrygdfondet og Orkla må sees på bakgrunn av erfaringene fra salget av Kreditkassen, hvor prosessen ble svært langtrukken. En gjentakelse av dette er uønsket for investorene, som ikke er lovet noen rentekompensasjon i perioden, og for Sampo, som ønsker en avklaring så fort som mulig, sier Støle.

<B>GJORDE SITT:</B> Skal vi selge alt ut av landet? spør Oslo-mannen Inge W. Smith. Han oppfordrer aksjonærene til å bidra, slik at Storebrand kan forbli i norsk eie.