Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil redde verden med vulkanutbrudd

Nobelprisvinner vil kopiere vulkanen for å redusere global oppvarming.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Professor Paul Crutzen, som vant Nobelprisen i 1995, har lagt fram en nødhjelpsplan for å redde verden fra klimaforandringer som er skapt av den globale oppvarmning.

I en stor artikkel som blir offentliggjort i denne månedens utvgave av magasinet Climate Change forteller Crutzen hvordan et vulkanutbrudd kan redde jorda fra oppvarming, melder the Independent.

Vil kopiere vulkanen

Planen er inspirert av utbruddet til vulkanen Pinatubo i 1991. Da ble tusenvis av tonn svovel kastet ut i atmosfæren og den globale temperaturen sank. Svovelpartiklene i atmosfæren gjorde at jorda fikk en gjennomsnittstemperatur 0,5 grad lavere enn året før. Partiklene fungerer som små speil, som hindrer deler av solstrålene fra å komme gjennom ned til jorda.

- Hvis det ikke blir drastiske reduksjoner i utslipp av drivhussgasser, og temperaturene på jorda stiger, er en slik inngripen i klimaet den eneste løsningen som raskt kan senke temperaturen og motvirke andre effekter på klimaet, sier professor Crutzen til the Independent.

Crutzens manipulering av klimaet vil skje ved at store mengder svovelpartikler slippes ut i den øvre atmosfæren. Svovelen kan bli fraktet ved hjelp av spesielle ballonger som tåler ekstrem høyde, eller bli skuttt opp fra ulike militære oppskytingsinstallasjoner.

Effekt i to år

Forslaget er kontroversielt, men blir tatt seriøst av andre forskere og eksperter fordi professor Crutzen er en anerkjent vitenskapsmann. Lignende forslag har vært framme tidligere, men Crutzen har en mye mer detaljert modell, tidsanslag og kostnadsoverslag.

image: Vil redde verden med vulkanutbrudd

- Dersom det skulle vise seg at modifiseringen har uheldige effekter, vil det også være mulig å stanse det raskt, sier Crutzen.

Effekten av vulkanutbruddet i 1991 varte i omlag ett år. Crutzen mener effekten av et kunstig skapt «vulkanutbrudd» kan vare i to år.

PÅVRIKER ATMOSFÆREN: Et vulkanutbrudd inneholder en rekke stoffer, blant annet svovel, som kan hjelpe til å kjøle ned jorda. Her er vulkanen Popocatepetl i 2003.
ANERKJENT OG KREATIV: Professor Paul Crutzen vil skape kunstige vulkanutbrudd for å hindre jorda i å bli for varm.