NVESTERING: - En stor utfordring krever store investeringer - og denne investeringen gir korralrevet den beste sjansen til å overleve, sier Australias statsminister Malcolm Turnbull Foto: David Gray / Reuters / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Great Barrier Reef

Vil redde verdens største korallrev med tre milliarder: - Ikke i nærheten av nok

Klimaendringer har ført til massedød av koraller. Nå setter Australia av tre milliarder kroner til arbeidet med å bevare Great Barrier Reef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 2016 var et katastrofeår for Great Barrier Reef utenfor Australia. Nå har landet bestemt seg for å øremerke tre milliarder kroner til arbeidet med å bevare verdens største korallrev. «Det løser ikke problemet», mener miljøtopp. «Ikke i nærheten av nok», mener ekspert.

Aller verst står det til i den nordlige delen. Ifølge forskere ved James Cook University i USA, døde 30 prosent av korallrevet i 2016.

Forskningen ble publisert i det anerkjente forskningsmagasinet Nature for litt over ei uke siden, og har blitt omtalt av en rekke medier, blant andre CNN og The Guardian.

- Når koraller blekner som følge av en varmebølge, kan de enten overleve og få fargen tilbake når temperaturen synker, eller så kan de dø.

- I gjennomsnitt døde 30 prosent av alle korallene i Great Barrier Reef i løpet av en ni måneders periode fra mars til november 2016, sier professor Terry Hughes, direktør for senteret for korallrevforskning ved James Cook University, i en pressemelding.

Det er den unormalt høye havtemperaturen som førte til det som beskrives som «massedød» av koraller.

<strong>2015:</strong> Dette bildet av et levende rev ved Lizard Island ble tatt i januar 2015. Foto: Trond Amundsen / NTNU
2015: Dette bildet av et levende rev ved Lizard Island ble tatt i januar 2015. Foto: Trond Amundsen / NTNU Vis mer
<strong>2016:</strong> Mens dette ble tatt desember 2016, og viser et dødt rev. Foto: Trond Amundsen / NTNU
2016: Mens dette ble tatt desember 2016, og viser et dødt rev. Foto: Trond Amundsen / NTNU Vis mer

Bekymret

Professor ved Institutt for biologi på NTNU, Trond Amundsen, har vært på Lizard Island og forsket på korallrevfisk mange ganger, og har god kjennskap til Great Barrier Reefs utvikling. Nå er han bekymret.

Sist gang han opplevde et levende rev ved Lizard Island var i 2015. Han beskriver revet som en overveldende naturopplevelse med et enormt mangfold av koraller, fisk og andre dyr. I et område på størrelse med en fotballbane, kan man finne flere fiskearter enn vi noen gang har sett i Norge, forteller han.

Men da han kom tilbake igjen i slutten av 2016 var opplevelsen en helt annen. Da hadde nemlig over 80 prosent av korallene blitt slått ut av den enorme blekningsprosessen som rammet området det året.

- Selv som forsker klarer man ikke å unngå å bli påvirket. Det var en ganske vond opplevelse, sier Amundsen.

<strong>Trond Amundsen:</strong> Professor ved Institutt for biologi på NTNU.
Trond Amundsen: Professor ved Institutt for biologi på NTNU. Vis mer

- Dårlige utsikter

- Revet rammes verre enn man noen gang har sett før. Vi vet ikke hvor store konsekvenser det vil få, og det vil ta lang tid før man får fullstendig oversikt, hvis vi i det hele tatt får det – i så fall må det veldig mye forskning til.

- Utsiktene for verdens korallrev er dårlige. Hvis klimaet utvikler seg slik det ser ut nå, frykter man at mesteparten av verdens korallrev vil være ødelagt innen 50 år.

Om det går slik forskerne frykter, vil det også føre med seg enorme konsekvenser for befolkningen som livnærer seg på korallrevene, opplyser Amundsen.

- I Australia er det omtrent 70 000 arbeidsplasser tilknyttet revet, og det genererer mange milliarder i inntekter for landet. I andre land lever flere millioner folk av fiske fra revene, og indirekte vil trolig flere hundre millioner mennesker bli økonomisk rammet om de forsvinner, forteller han.

BLEKING: Forskere ved Queensland University of Technology har for første gang fanget prosessen som forårsaker bleking av koraller. 95 prosent av den nordlige delen av Great Barrier Reef er alvorlig bleket, noe som kan forårsake at revet dør. Video: YouTube/Brett Lewis QUT via Storyful Vis mer Vis mer

- Hardt presset

- Great Barrier Reef er hardt presset, akkurat som andre korallrev i verden, sier statsminister i Australia, Malcolm Turnbull, ifølge The Guardian.

Også i 2017 ble korallrevet rammet av maritim hetebølge, noe som førte til omfattende korallblekning i de sentrale områdene.

- Vi har observert at halvparten av korallene har blitt drept på bare to år, som en følge av klimaendringer, sier forskeren Mark Eakin til CNN.

- Forskningsrapporten viser at korallrevene som er blitt minst rammet av tidligere havtemperaturøkninger, er mer sårbare enn vi trodde. Rapporten viser også at klimaendringer truer mangfoldet.

Bevaring av revet

Pengene som nå er øremerket til å bevare revet skal blant annet gå til å forbedre vannkvaliteten og beskytte det mot store sjøstjerner.

- En stor utfordring krever store investeringer - og denne investeringen gir korallrevet den beste sjansen til å overleve.

Statsministeren opplyser om at forskningen rundt arbeidet med å bevare korallrevet skal deles med andre land tilknyttet til Stillehavet.

- Som en høyt respektert organisasjon har The Great Barrier Reef-stiftelsen god historikk med innsamlingsaksjoner. De vil også søke donasjoner fra næringslivet for å styrke arbeidet ytterligere, sier Turnbull.

Positiv miljøtopp

Sjef for FNs miljøprogram, Erik Solheim, uttalte tidligere i år at Great Barrier Reef var på et punkt hvor man må sette inn tiltak før det er for seint. Han er positiv til nyheten om at Australia velger å sette av penger til arbeidet.

- Det er et veldig positivt skritt for Australia, men det løser ikke problemet, sier han til Dagbladet.

- Hovedårsaken til at revet ødelegges er klimaendringene. For om havtemperaturen økes med bare én grad, vil korallene blekes. Det er derfor store deler av de nordlige områdene av Great Barrier Reef er ødelagt i dag, sier han.

<strong>- LØSER IKKE PROBLEMET:</strong> Sjef for FNs miljøprogram, Erik Solheim, synes det er positivt at Australia setter av penger til å bevare revet, men sier samtidig at det ikke løser problemet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- LØSER IKKE PROBLEMET: Sjef for FNs miljøprogram, Erik Solheim, synes det er positivt at Australia setter av penger til å bevare revet, men sier samtidig at det ikke løser problemet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sprer kunnskap

Solheim forteller at FNs miljøprogram samarbeider med Australia om å spre kunnskap om hvordan man kan sette inn tiltak mot miljø-, plast- og jordbruksforurensing. De ser også på om det finnes muligheter for at mennesker skal kunne klare å bygge opp revet igjen.

- Det er ingen i dag som kan si hvor lang tid det tar å bygge det opp igjen, og det store spørsmålet er om det faktisk er mulig for mennesker å gjøre det, sier han.

Uansett synes han at Australia gå fram som et godt eksempel, og forteller at denne problemstillingen er noe FNs miljøprogram er veldig engasjert i.

- Revet er et av de beste økosamfunnene vi har i verden, også er det veldig vakkert. Vi kan ikke være generasjonen som ødelegger det. Det ville vært skammelig, mener Solheim.

- Ikke nok

- Vel anvendte penger, men ikke i nærheten av nok. Det er Trond Amundsens konklusjon på Australias avgjørelse om å sette av tre milliarder kroner til å bevare Great Barrier Reef.

Han forteller at revet først og fremst står overfor to trusler: Global oppvarming og næringsstoffer og slam som skylles ut i havet fra landbruk og andre kilder.

- Men global oppvarming er definitivt det største problemet. Revet kan høyst sannsynlig ikke reddes uten internasjonal innsats for kraftig reduserte klimautslipp, sier Amundsen.

På et klimatoppmøte i 2015 ble det vedtatt en klimaavtale som vi kjenner som Parisavtalen. En av de viktigste formålene med den er å holde økningen av den globale gjennomsnittstemperaturen under to grader. Helst skal den ikke overstige 1,5 grader.

- Ut fra det vi vet i dag er ikke avtalen nok til å redde verdens korallrev. Veldig få av dem vil tåle en økning på to grader, sier Amundsen.

<strong>OVERVOKST:</strong> Den brune korallen til høyre er død og overvokst. Den lille hvite nedenfor den flate blå er i ferd med å bli overvokst. Foto: Trond Amundsen / NTNU
OVERVOKST: Den brune korallen til høyre er død og overvokst. Den lille hvite nedenfor den flate blå er i ferd med å bli overvokst. Foto: Trond Amundsen / NTNU Vis mer

Bleking

Sammenliknet med andre land som har korallrev, som Indonesia, Filippinene og Thailand, er Australia det landet som bevarer revene best, ifølge Amundsen.

Han forteller at alle verdens korallrev lever opp mot smerteterskelen for hvor høye havtemperaturer de tåler å leve i.

- Den største grunnen til at Great Barrier Reef ble rammet så hardt i 2016 og 2017 er bleking av korallene. Det tåler temperaturøkning i noen dager, men ikke over flere uker og måneder, forteller Amundsen og utdyper:

- Alger gir korallene mat og farge, og når temperaturen overstiger smerteterskelen, slutter dette samspillet å fungere. Først mister de fargen, så dør de, og etter hvert smuldrer de opp og kommer aldri tilbake. For at nye koraller skal vokse fram tar det minst 10-15 år, og for noen tar det mange tiår, forteller Amundsen.

KORALLDØD: Vi risikerer at et av verdens største underverk blir fullstendig ødelagt i vår levetid. Great Barrier Reef går fra vondt til verre. Video: Richard Fitzpatrick / WWF Vis mer

Muligheter

Det Australia derimot kan gjøre noe med, er å beskytte revet mot at det danner seg algetepper på havbunnen, som enkelt forklart kveler korallene.

- Særlig når det regner mye, tar elevene med seg næringsstoffer fra plante- og jordbruksarealene og skyller det ut i havet. Videre slammer det ned revet, og fører til at det blir overvokst av alger, forklarer Amundsen.

- Det ser ut som noe pengene som er bevilget skal gå til tiltak mot utslipp fra landbruket, og det er bra, sier Amundsen.

En annen ting man også kan gjøre for å beskytte revet, er å fjerne svære sjøstjerner som dreper korallene. Amundsen forklarer at de rett og slett spiser dem opp.

- Det har vært en svær oppblomstring av dem de siste åra. Disse går det an å fjerne, men det er ikke en langsiktig redning, forklarer han.

Great Barrier Reef er det største korallrevet i verden. Revet befinner seg ved kysten av Queensland i Australia og er omtrent 2300 kilometer langt, og dekker et areal på størrelse med Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer