Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil reforhandle pensjonen (784 mill.)

Den tidligere ABB-toppen Percy Barnevik sier at han er villig til å reforhandle sin pensjonsavtale. Hittil skal han ha fått 784 millioner kroner. - Han forhandlet fram sluttavtalen med seg selv, sier en ABB-kilde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også tidligere ABB-topp Göran Lindahl skal være villig til å forhandle om sin pensjon. Han har nøyd seg med 450 millioner kroner siden han hoppet av, melder Aftonbladet.

Lindahl er nå blant annet FNs rådgiver i etiske spørsmål.

Men dersom ABB-ledelsen ikke er fornøyd med en ny avtale med de to tidligere styreformennene i ABB, har de også vurdert en rettssak.

- Vi mener at avtalen ikke er inngått på en korrekt måte, og mener mulighetene for å vinne i retten som gode, sier en ABB-kilde til Aftonbladet.

Men først vil altså selskapet forsøke å få tilbake noen av de 1,2 milliardene de har betalt ut.

Barnevik på hemmelig sted

For øyeblikket er den profilerte bedriftslederen forsvunnet fra Sverige. Han skal være på et ukjent sted i utlandet. Han har da heller ingen grunn til å reise hjem med det første. I går fikk han sparken som styreformann i selskapet Investor, sitt siste styreverv.

- Barnevik kommer trolig ikke tilbake til Sverige, sier pressesjef Nils Ingvar Lundin i Investor til Aftonbladet.se.

Han forteller at den tidligere styreformannen i ABB har et krypinn i London, i tillegg til megaleiligheten i Stockholm og hytta i den svenske skjærgården.

- Han førte oss bak lyset

Pensjonsskandalen i ABB har blitt så belastende for konsernet at ingen vil vedkjenne seg at de kjente til avtalen. En anonym kilde i konsernet sier i dag til Aftonbladet at de ble ført bak lyset av Barnevik.

Styret skal den 20. mars i fjor ha bedt tidligere styreformann Percy Barnevik om å få vite hvor mye den avgåtte styreformann Göran Lindahl hadde fått i fallskjerm og pensjon da han forlot selskapet tidlig på. Barnevik kom ikke med tallene.

Først etter sommeren i fjor kom tallet fram. Han hadde fått 530 millioner svenske kroner i sluttvederlag og pensjon.

- Barnevik hadde betalt ut pengene direkte til Lindahl uten å informere styret, sier ABB-kilden.

Styret bestemte seg straks for å stoppe de videre utbetalingene - dersom det var mulig.

Samtidig begynte de å ane uråd, siden Barnevik heller ikke ville svare på hvor mye penger han fikk da han gikk av i 1996.

I november i fjor kuttet ABB-ledelsen alle bånd til Barnevik. Den interne undersøkelsen hadde vist at han hadde fått utbetalt utrolig 930 millioner svenske kroner etter at han trakk seg fra toppjobben i selskapet i 1996.

- Han forhandlet med seg selv

Aftonbladet avslører i dag hvordan han kunne få ut så utrolig mye penger etter å ha sluttet i selskapet. Rammene for hans etterlønn og pensjon ble lagt allerede i 1988. Men da han overraskende trakk seg som administrerende direktør i ABB i 1996, var Barnevik både styreformann og administrerende direktør i selskapet.

- Etter vår mening har Percy Barnevik mer eller mindre forhandlet med seg selv om vilkårene i forbindelse med sin pensjonering. Så vidt jeg vet sørget han selv for at utbetalingene ble ført til hans konto, sier ABB-kilden til Aftonbladet.

<B>PÅ UKJENT STED: Percy Barnevik.
Hele Norges coronakart