Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MISTET LILLEBROREN:

Vil registrere aksept for organ­donasjon i kjernejournalen

Lise-Marie Sommerstad sto for Sp-landsmøtets sterkeste innlegg da hun i debatt om organdonasjon fortalte om lillebrorens dødsulykke. 

STERK: Lise-Marie Sommerstad (25) fortalte Senterparti-landsmøtet om familietragedien da broren John-Martin (12) døde rett før valget i 2011. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STERK: Lise-Marie Sommerstad (25) fortalte Senterparti-landsmøtet om familietragedien da broren John-Martin (12) døde rett før valget i 2011. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Det ble stille i landsmøtesalen da Lise-Marie fortalte fra talerstolen:

- Jeg mistet lillebroren min to dager før valget i 2011, vi var slitne etter å ha drevet valgkamp i mange måneder.

John-Martin Sommerstad (12) falt ned i kornsiloen på familiegården i Vestfold. Livet sto ikke til å redde.

LILLEBROR: John-Martin Sommerstad (12) døde etter ei tragisk ulykke da han deltok i korninnhøstingen i september 2011. Foto: Privat
LILLEBROR: John-Martin Sommerstad (12) døde etter ei tragisk ulykke da han deltok i korninnhøstingen i september 2011. Foto: Privat Vis mer

- Alle som har mistet et barn vet hvor kaotisk en sånn situasjon er. Det er så lett å si nei til organdonasjon fordi man ikke klarer å tenke klart. Et barn som dør av hodeskader kan redde fem andre barn ved at organer doneres. Det er veldig viktig for meg at vi finner en løsning på dette og at Senterpartiet går i bresjen, sier Lise-Marie Sommerstad.

Et aktivt valg

Mot innstillingen fra sentralstyret, vedtok landsmøtet søndag med stort flertall forslaget fra Senterungdommen:

«Norske statsborgere må når de fyller 18 år ta et aktivt valg om å registrere seg som organdonor eller ikke.»

- Vi ser at det er lite samsvar mellom hvor mange som sier de ønsker å være organdonor og hvor mange som faktisk er det. Dette vedtaket kommer til å gjøre noe med tallene fordi alle over 18 år må ta et aktivt valg, sier Ada Arnstad, leder i Senterungdommen.

Viktig bidragsyter

Lise-Marie Sommerstad er glad for at landsmøteflertallet lot seg overbevise. Senterpartiet programfester nå at organdonasjon skal registreres i den elektroniske kjernejournalen.

- Et bevis på at Senterungdommen er en viktig bidragsyter i å forme den nye senterpartipolitikken, sier Lise-Marie.

- Vi vil ikke kreve at alle skal være organdonorer, for det blir feil at staten skal eie kroppen din. Vi har landet på at alle må ta et aktivt valg før ulykken er ute, for å unngå at pårørende må ta stilling til det på sykehuset i en presset situasjon der helsepersonellet trenger et raskt svar. Det oppleves veldig hardt å måtte ta en slik avgjørelse når man er i sjokk og sorg, sier 25-åringen.

Høstet korn

Pappa Bjarne Sommerstad, bonde og ordførerkandidat for Senterpartiet i Andebu, drev innhøsting av korn lørdagen før valgdagen. Det var regn i vente.

12-årige John-Martin hjalp til ved siloen. Lise-Marie var bortreist. Faren tresket og søsteren Anne-Helene rakk å kjøre inn det siste lasset ved 20-tida før regnet kom. Lillebror var ikke å se. Seinere på kvelden ble John-Martin funnet i bunnen av siloen med kutt i hodet etter et fall. Han ble brakt livstruende skadd til sykehuset i Tønsberg i all hast.

Gjorde inntrykk

Lise-Marie Sommerstads innlegg om lillebrorens død gjorde voldsomt inntrykk på landsmøtedelegatene. Til Dagbladet sier hun:

- En så alvorlig beslutning som organdonasjon må tas i rolige omgivelser. For noen er det ganske enkelt, for andre er det etisk dilemma de trenger tid til å finne ut av.

503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media