Vil registrere elevers seksuelle legning

- Forferdelig dårlig forberedt, sier Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kunnskapsdepartementet ønsker å opprette et register med til dels svært sensitive opplysninger om alle elever i grunnopplæringen.

Registeret skal ifølge departementet gi forbedret informasjon om det som skjer i skolen. Det skal måle effekter av ulike tiltak, samt brukes som grunnlag for statistikk, forskning og analyse i forbindelse med kvalitetsutvikling og kvalitetskontroll.

- Dette kan bli et av de mest personverninngripende registrene i Norge, mener Datatilsynet.


Seksuell legning
- Dette er en prinsipielt viktig sak for oss. Forslaget er forferdelig dårlig forberedt. Det har fra Kunnskapsdepartementets side vært en elendig drøftelse av de personvernsspørsmålene som denne saken reiser,sier Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes til Dagbladet.no
Kunnskapsdepartementet ønsker at registeret skal inneholde opplysninger om elevenes seksuelle legning, religiøs oppfatning, etnisk tilhørighet og sosiale og helsemessige forhold.

Apenes ser ikke hensikten med dette.

- At en elevs seksuell legning skal ha sammenheng med den generelle kvaliteten i skolen har jeg vanskelig for å forstå, sier han.

Han tror registreringen av personopplysningene kan føre til mange problemer.

- Ting som seksuell legning kan jo dessuten forandre seg i ungdomstiden. Dessuten er det et ømtålig spørsmål. Kanskje mor og far ikke vet det. Skal ikke de ha innsyn i et slikt register? Det er nok av innvendinger, sier Datatilsynets leder til Vårt Land. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan lese hele forslaget fra kunnskapsdepartementet her.


Pseudonym

Regjeringen presiserer at registeret vil bli opprettet i pseudonymisert form - ved at fødselsnummeret krypteres eller skjules på annet vis. Samtidig individualiseres registeret slik at det er mulig å følge den enkelte elev.

Ifølge Apenes er ikke dette tilstrekkelig.

KRITISK: Direktør i Datatilsynet, georg Apenes er svært kritisk til regjeringens nye forslag til et nytt skoleregister. Registeret skal blant annet inneholde elevers seksuelle legning, livssyn, etnisk tilhørighet og sosiale og helsemessige forhold. Foto: Berit Roald/Scanpix
KRITISK: Direktør i Datatilsynet, georg Apenes er svært kritisk til regjeringens nye forslag til et nytt skoleregister. Registeret skal blant annet inneholde elevers seksuelle legning, livssyn, etnisk tilhørighet og sosiale og helsemessige forhold. Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer

- Når registeret skal etterfylles med informasjon, må jo noen vite hvor de skal legge inn denne informasjonen. De må med andre ord kjenne vedkommendes identitet. Pseudonymiseringen er selvsagt ment å gjøre det vanskeligere for uvedkommende å få innsyn, men tilstrekkelig er det ikke, sier Apenes til Dagbladet.no.

- Datatilsynet tar feil 
- Det er ikke vår intensjon å registrere elevers seksuelle legning. Jeg kan forstå Datatilsynets skepsis, men i denne saken kobler de helt feil, sier statssekretær i kunnskapsdepartementet Lisbet Rugtvedt til Dagbladet.no.

Hun forteller at hensikten med registeret er å følge elever på individnivå gjennom flere år, for å følge med på deres utviklingsløp.

- Vi har ennå ikke tatt stilling til hvilke konkrete personopplysninger som skal med i registeret. Vi burde kanskje hatt disse forskriftene klare, sier hun, og legger til

- Og dersom elevene blir spurt om hva slags seksuell legning de har, vil det være i forbindelse med spørsmål om mobbing. Det vil være helt frivillig å svare på dette spørsmålet, understreker Rugtvedt.

Karin Steenstrup, kommunikasjonsrådgiver i kunnskapsdepartementet opplyser overfor Dagbladet.no at høringsuttalelsene nå er til behandling og vurdering i departementet.

Vil registrere elevers seksuelle legning