Vil registrere elevers seksuelle legning

- Forferdelig dårlig forberedt, sier Datatilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kunnskapsdepartementet ønsker å opprette et register med til dels svært sensitive opplysninger om alle elever i grunnopplæringen.

Registeret skal ifølge departementet gi forbedret informasjon om det som skjer i skolen. Det skal måle effekter av ulike tiltak, samt brukes som grunnlag for statistikk, forskning og analyse i forbindelse med kvalitetsutvikling og kvalitetskontroll.

- Dette kan bli et av de mest personverninngripende registrene i Norge, mener Datatilsynet.


Seksuell legning
- Dette er en prinsipielt viktig sak for oss. Forslaget er forferdelig dårlig forberedt. Det har fra Kunnskapsdepartementets side vært en elendig drøftelse av de personvernsspørsmålene som denne saken reiser,sier Direktør i Datatilsynet, Georg Apenes til Dagbladet.no
Kunnskapsdepartementet ønsker at registeret skal inneholde opplysninger om elevenes seksuelle legning, religiøs oppfatning, etnisk tilhørighet og sosiale og helsemessige forhold.

Apenes ser ikke hensikten med dette.

- At en elevs seksuell legning skal ha sammenheng med den generelle kvaliteten i skolen har jeg vanskelig for å forstå, sier han.

Han tror registreringen av personopplysningene kan føre til mange problemer.

- Ting som seksuell legning kan jo dessuten forandre seg i ungdomstiden. Dessuten er det et ømtålig spørsmål. Kanskje mor og far ikke vet det. Skal ikke de ha innsyn i et slikt register? Det er nok av innvendinger, sier Datatilsynets leder til Vårt Land. 

Du kan lese hele forslaget fra kunnskapsdepartementet her.


Pseudonym

Regjeringen presiserer at registeret vil bli opprettet i pseudonymisert form - ved at fødselsnummeret krypteres eller skjules på annet vis. Samtidig individualiseres registeret slik at det er mulig å følge den enkelte elev.

Ifølge Apenes er ikke dette tilstrekkelig.

KRITISK: Direktør i Datatilsynet, georg Apenes er svært kritisk til regjeringens nye forslag til et nytt skoleregister. Registeret skal blant annet inneholde elevers seksuelle legning, livssyn, etnisk tilhørighet og sosiale og helsemessige forhold. Foto: Berit Roald/Scanpix
KRITISK: Direktør i Datatilsynet, georg Apenes er svært kritisk til regjeringens nye forslag til et nytt skoleregister. Registeret skal blant annet inneholde elevers seksuelle legning, livssyn, etnisk tilhørighet og sosiale og helsemessige forhold. Foto: Berit Roald/Scanpix Vis mer

- Når registeret skal etterfylles med informasjon, må jo noen vite hvor de skal legge inn denne informasjonen. De må med andre ord kjenne vedkommendes identitet. Pseudonymiseringen er selvsagt ment å gjøre det vanskeligere for uvedkommende å få innsyn, men tilstrekkelig er det ikke, sier Apenes til Dagbladet.no.

- Datatilsynet tar feil 
- Det er ikke vår intensjon å registrere elevers seksuelle legning. Jeg kan forstå Datatilsynets skepsis, men i denne saken kobler de helt feil, sier statssekretær i kunnskapsdepartementet Lisbet Rugtvedt til Dagbladet.no.

Hun forteller at hensikten med registeret er å følge elever på individnivå gjennom flere år, for å følge med på deres utviklingsløp.

- Vi har ennå ikke tatt stilling til hvilke konkrete personopplysninger som skal med i registeret. Vi burde kanskje hatt disse forskriftene klare, sier hun, og legger til

- Og dersom elevene blir spurt om hva slags seksuell legning de har, vil det være i forbindelse med spørsmål om mobbing. Det vil være helt frivillig å svare på dette spørsmålet, understreker Rugtvedt.

Karin Steenstrup, kommunikasjonsrådgiver i kunnskapsdepartementet opplyser overfor Dagbladet.no at høringsuttalelsene nå er til behandling og vurdering i departementet.

Vil registrere elevers seksuelle legning