Vil registrere ungdom på hjemme-alene-fest

- Målet vårt er å notere ned navn på dem vi antar har drukket.

KOMMUNEN VIL NOTERE NAVN: Stavanger kommune har som mål å registrere alle ungdommer de antar har drukket på alene-hjemme-fester. Foto: Colourbox
KOMMUNEN VIL NOTERE NAVN: Stavanger kommune har som mål å registrere alle ungdommer de antar har drukket på alene-hjemme-fester. Foto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et forsøk på å forhindre vold og kriminalitet vil Stavanger kommune registrere alkoholpåvirkede ungdommer på hjemme alene-fester.

Offensiven mot hjemme alene-fester sparkes i gang i mai og skal vare i seks måneder. På fester der politiet blir tilkalt, skal også barnevernsvakten rykke ut.

De som er beruset, får navnet sitt registrert og foreldre skal varsles. Navnene registreres i barnevernsvaktens register, skriver Aftenbladet.

- Målet vårt er å notere ned navn på dem vi antar har drukket. I dag er kriteriet for å bli notert ned at du har drukket eller bryter loven på annen måte. Vi vil legge den lista mye lavere. Er vi i tvil om de har drukket, tar vi navnet, sier Svein Helland Sivertsen i Stavanger kommune. Han jobber for å forebygge kriminalitet blant ungdom.

- Vi ser mindreårige som drikker alkohol, og vet det øker risikoen for voldsepisoder, hærverk, skadeverk og at jenter kan bli utsatt for seksuelle overgrep. Vi er svært skeptiske til denne type fester der voksenkontrollen er totalt fraværende, sier Sivertsen.
Barnevernsvakten opplyser at det viktigste med aksjonen er at foreldrene får informasjon.

Datatilsynet er skeptisk og minner om at det trengs en lovhjemmel dersom man skal registrere personopplysninger.

- Man må få lov til å ha festlige sammenkomster selv om man er 17 år. Hvis de reiser ut og noterer ned alle som blir beruset på festen og du dermed havner i barnevernsvaktens register, høres ikke det ut som et saklig grunnlag. De må være ryddige på hva de gjør. Det er stor forskjell på å legge noe inn i en database og å notere ned midlertidig, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet.

(NTB)