BLOMSTERJORD: Domprost Dag Olav Hauge kunne tenke seg å kompostere alle rosene utenfor Domkirken i Oslo og bruke jorden til å anlegge en stille hage som et minnesmerke etter terrorangrepene i Norge. Foto: Erik Johansen/Scanpix
BLOMSTERJORD: Domprost Dag Olav Hauge kunne tenke seg å kompostere alle rosene utenfor Domkirken i Oslo og bruke jorden til å anlegge en stille hage som et minnesmerke etter terrorangrepene i Norge. Foto: Erik Johansen/ScanpixVis mer

Vil reise minnepark av alle rosene som har blitt lagt ned

Domprost i Oslo vil kopiere svensk sørgepark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo kommune er allerede i gang med å diskutere hvordan ofrene etter bombeeksplosjonen og skytetragedien på Utøya kan minnes når terrorangrepet kommer litt på avstand.

En som har engasjert seg i dette er domprost i Oslo, Olav Dag Hauge.

- Vårt forslag er å kompostere alle blomstene og ut av den jorden som blir til, lage en stille hage, sier Hauge til Dagens Næringsliv.

Det er ikke viktig for ham hvor et minnesmerke plasseres, men han opplyser at det er rom for en slik hage i domkirkeparken som vender ut mot Stortorvet hvor blomsterhavet nå duver.

Å lage en minnehage ut av komposten fra blomster er ikke ny. I Sverige gjorde man dette etter en diskotekbrann i Göteborg på slutten av 90-tallet hvor 63 mennesker omkom.

Oslo kommune har ingen planer om å rydde vekk blomstene i Oslo sentrum på lang tid. Hver eneste dag strømmer det på med nye blomster, og nå som Norway Cup står for døren regner man med at ytterligere besøkende vil komme til plassen for Domkirken.

En talsmann for kommunen uttaler til Dagens Næringsliv at alle blomster rundt om i hovedstaden fortløpende blir samlet inn når de tørker inn og visner.

Blomstene blir fortløpende kompostert, mens lys, kort og andre hilsninger blir lagret.

I Sverige ble også alle rester av stearinlys samlet inn og smeltet om til nye lys, ett for hvert offer i den forferdelige dødsbrannen.