Vil reise sak i Norge etter dødsulykke

BEOGRAD/OSLO (Dagbladet): Familien til den makedonske statsråden Radovan Stojkovskij som ble drept i en kollisjon med en norsk KFOR-bil, er bitter på NATO og norske myndigheter. Nå ønsker de etterlatte å reise erstatningssak i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil engasjere en norsk advokat og kreve erstatning fra den norske kapteinen som kjørte NATO-bilen, forteller Mihajlo Stojkovskij. Han er den drepte statsrådens far.

Den norske kapteinen Audun Vestli (27) kjørte en NATO-bil i feil retning da han frontkolliderte med ministerens bil 28. august. Statsråden, hans kone Rumena, deres 12 år gamle datter Despina og sjåføren ble drept i ulykken. Bare sønnen Stojan (9) overlevde.

Ingen avtale

Vestli ble arrestert og satt nesten en måned varetektsfengslet i Makedonia før han fikk reise hjem til Norge.

Nå etterforskes saken ved Romerike politidistrikt, og Vestli er mistenkt for uaktsomt bildrap.

Mihajlo Stojkovskij benekter at familien har inngått noen avtale med Norge eller NATO om erstatning. Etter det Dagbladet erfarer er det forhandlet om millionbeløp med makedonske myndigheter, men verken NATO eller Det norske utenriksdepartementet vil uttale seg om innholdet i avtalen som førte til at Vestli ble løslatt.

Misfornøyd

Norsk UD henviser til at dette er en avtale inngått mellom NATO og Makedonia og at NATO må kommentere saken, men ingen ved NATO-hovedkvarteret vil si noe.

Tilbake i Makedonia sitter Mihajlo Stojkovskij og er svært misfornøyd med ikke å ha blitt involvert i prosessen.

- Jeg er ikke blitt spurt om noe, og ingen har forhandlet med meg. Det er min sønn som er blitt drept, og da bør man spørre meg, sier han.

- Har noen i det hele tatt kontaktet deg fra norsk side?

- Ja, det var noen kontakter fra den norske ambassaden, men da kapteinen fikk reise, ble det slutt, sier han.

Norge bør betale

- Hvem bør betale erstatning?

- Kapteinen var norsk, og da er det vel Norge som bør betale.

Ifølge avtalen mellom NATO og norske myndigheter er det Norge som må betale erstatningsbeløpet for hendelser utenfor NATO-land.

I går hadde Mihajlo Stojkovskij og andre etterlatte et møte med Makedonias justisminister Vlado Kambovskij, viseministeren og statsadvokaten i Skopje.

- De lovet meg all mulig støtte, og ville betale omkostningene ved en erstatningssak, sier Mihajlo Stojkovskij, som mener det var feil av makedonske myndigheter å slippe Vestli ut av fengsel.

- Han burde så absolutt blitt dømt i Makedonia.

Straffesaken mot Vestli behandles nå av politiadvokat Tom Danielson ved Romerike politidistrikt, og han håper i nær framtid å oversende sin innstilling til statsadvokaten. Endelig beslutning om tiltale kan foreligge i neste måned.

DØDSULYKKEN: Den makedonske statsråden Radovan Stojkovskij, hans kone, 12 år gamle datter og sjåfør ble drept i den voldsomme frontkollisjonen med den norske NATO-bilen.