VIL AVHØRE FAREN: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby under pressekonferansen der det ble redegjort for avhørene som har foregått i USA, i forbindelse med rettsaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet
VIL AVHØRE FAREN: Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby under pressekonferansen der det ble redegjort for avhørene som har foregått i USA, i forbindelse med rettsaken mot terrortiltalte Anders Behring Breivik. Foto: Sindre Granly Meldalen / DagbladetVis mer

Vil reise til Frankrike for å avhøre Breiviks far

Har tidligere sagt han mistet kontakten med Breivik i 1995.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAN DIEGO (Dagbladet): Norsk politi har denne uka vært i San Diego i California i USA for å avhøre Anders Behring Breiviks halvsøster som vitne.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby opplyser at de trolig også vil reise til Frankrike, for å avhøre Breiviks far, som er bosatt der.

- Det vil bli aktuelt med flere avhør av personer i utlandet og da først og fremst personer i nær relasjon til siktede, og vi jobber med å få til et avhør av hans far som bor i Frankrike, sier Kraby.

Mistet kontakten Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Anders Behring Breivik og hans far mistet kontakten med hverandre da Breivik var rundt 15 år.

- Jeg har ikke hatt kontakt med sønnen min siden 1995 og jeg vet ikke hva han har holdt på med siden da, har faren uttalt til Dagbladet.

- Sist gang jeg traff han var for 15-16 år siden. Da var han en vanlig gutt.

Lamslått Faren fikk vite om terrorhandlingene sønnen hadde utført gjennom media.

- Jeg ble helt lamslått. Jeg kunne ikke tro mine egne øyne. Det var helt paralyserende, sa han i et intervju med Dagbladet.

- Det er et sjokk. Og jeg har nok ennå ikke insett omfanget av det som har skjedd. Jeg er så full av sorg og fortvilelse. Enten jeg vil eller ikke blir jeg dratt inn i dette. Jeg er jo faren hans. Jeg håper bare at folk forstår at jeg ikke har noe med dette å gjøre, sier han.

Faren har sagt at han ikke kjenner til bekymringsmeldingene om sønnen, men har tidligere beskrevet sønnen som svært vanskelig.

Ville drepe familien Anders Behring Breivik har omtalt forholdet til faren i sitt manifest.

«Jeg har ikke snakket med faren min siden han isolerte seg da jeg var 15, han var ikke fornøyd med min graffitifase fra 13 - 16», står det i dokumentet.

I manifestet står det også at Breivik var åpen for å drepe sin egen familie.

Faren tror ikke sønnen kan ha betraktet familien som legitime mål for sin operasjon.

- Jeg tror ikke det, jeg vet ikke ..., har faren uttalt til Dagbladet.

MISTET KONTAKTEN: Faren til terrortiltalte Anders Behring Breivik sier de mistet kontakten i 1995. Foto: Expressen
MISTET KONTAKTEN: Faren til terrortiltalte Anders Behring Breivik sier de mistet kontakten i 1995. Foto: Expressen Vis mer