Vil renvaske Norges samvittighet

Krever at oljefondet stopper investeringene i skitne bransjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Med ferdigopptrykkede pengesedler av Kristin Halvorsen aksjonerte interesseorganisasjonen Changemaker oppvask utenfor Finansdepartementet i Oslo i formiddag. Kravet fra de unge idealistene er at oljefondets investeringer i selskaper som ødelegger klimaet må stoppe.

- Grunnen til at vi gjør dette er at det er de rike landene som er ansvarlige for klimaendringene, mens det er de fattige landene som betaler prisen, sier lederen i Changemaker, Jens Aas-Hansen til Dagbladet.no.

Pengesedlene av Kristin Halvorsen har pålydende 300 000 kroner, og skal tilsvare hver nordmanns eierdel i oljefondet. Ved å signere på seddelen, krever man samtidig at Norge investerer den delen i selskaper som utvikler fornybar energi.

- Vi håper vi klarer å matche oljefondets investeringer i et av de mest skitne selskapene de har penger i, Exxon Mobil. Der har oljefondet investert 5,9 milliarder kroner, sier Aas-Hansen.

Changemaker ønsker at regjeringen skal gjennomgå de etiske retningslinjene for oljefondet på nytt, og krever at investeringene skal tilgodese selskaper som bedrer klimaet framfor å bryte det ned. Derfor vasket aksjonistene trappa foran Finansdepartementet, og oppfordrer samtidig Kristin Halvorsen til oppvask om investeringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer