Vil renvaske Norges samvittighet

Krever at oljefondet stopper investeringene i skitne bransjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Med ferdigopptrykkede pengesedler av Kristin Halvorsen aksjonerte interesseorganisasjonen Changemaker oppvask utenfor Finansdepartementet i Oslo i formiddag. Kravet fra de unge idealistene er at oljefondets investeringer i selskaper som ødelegger klimaet må stoppe.

- Grunnen til at vi gjør dette er at det er de rike landene som er ansvarlige for klimaendringene, mens det er de fattige landene som betaler prisen, sier lederen i Changemaker, Jens Aas-Hansen til Dagbladet.no.

Pengesedlene av Kristin Halvorsen har pålydende 300 000 kroner, og skal tilsvare hver nordmanns eierdel i oljefondet. Ved å signere på seddelen, krever man samtidig at Norge investerer den delen i selskaper som utvikler fornybar energi.

- Vi håper vi klarer å matche oljefondets investeringer i et av de mest skitne selskapene de har penger i, Exxon Mobil. Der har oljefondet investert 5,9 milliarder kroner, sier Aas-Hansen.

Changemaker ønsker at regjeringen skal gjennomgå de etiske retningslinjene for oljefondet på nytt, og krever at investeringene skal tilgodese selskaper som bedrer klimaet framfor å bryte det ned. Derfor vasket aksjonistene trappa foran Finansdepartementet, og oppfordrer samtidig Kristin Halvorsen til oppvask om investeringene.

Men finansministeren møtte ikke aksjonistene utenfor departementet sitt. Derimot stilte statssekretær Roger Østlie Sandum opp.

- Vi skal prøve å ikke skuffe dere, var alt han ville love.

- Vi er fornøyd med at de deler intensjonene våre, men jeg hadde håpet han kunne vært litt mer konkret, sier Aas-Hansen.

FLYGEBLADENE: Kristin Halvorsens portrett på 300 000-kronersseddelen som skal omvende oljefondet fra å investere pengene i klimaødeleggende selskaper. Foto: Changemaker
FLYGEBLADENE: Kristin Halvorsens portrett på 300 000-kronersseddelen som skal omvende oljefondet fra å investere pengene i klimaødeleggende selskaper. Foto: Changemaker Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer