Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil rette angrep mot steder der utlendinger bor

Intensiverer jakten på utlendinger i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet.no): Angrepet på hotell Serena var planlagt før Taliban visste at utenriksminister Jonas Gahr Støre skulle komme. Taliban vil framover angripe steder der utlendinger bor i Kabul, sier talsmann Zabihullah Mujahed.

- Framover vil vi gjennomføre mange angrep mot utlendinger. Vi vil rette angrep mot steder der utlendinger bor. Som vi sa i forkant av angrepet på Serena, kommer vi til å bruke nye taktikker, sier Mujahed til Dagbladet.no.

Han vil ikke utdype hvilke type taktikker han sikter til.

Bor spredt
Dagbladet.no kunne tirsdag fortelle at den norske ambassaden i Kabul har mottatt en direkte trussel om terrorangrep

I etterkant av terrorangrepet mot hotell Serena, er det kommet en rekke trusler mot steder der vestlige ferdes i Kabul. Spesielt steder der det serveres alkohol blir nevnt i truslene.

Dette er et lite antall restauranter og bordeller som de fleste vestlige som bor i Kabul kjenner til. Mujaheds trussel mot bosteder gjelder imidlertid hundrevis av hus. I motsetning til i Bagdad i Irak, bor de utenlandske hjelpearbeiderne, diplomatene og privat sikkerhetsvaktene i Kabul spredd ut over store områder.

- Krigingen er meningsløs

Dagbladet.no har den siste uka intervjuet Mujahed to ganger på telefon med hjelp av tolk. Mujahed er en velkjent talsmann for Taliban. I likhet med talspersoner for NATOs internasjonale sikkerhetsstyrke (ISAF) og afghanske myndigheter, anklages Mujahed jevnlig for å lyve og manipulere med informasjon.

HARDE TIDER: Det er flere soldater og politimenn ute enn vanlig, men ellers er det få tegn til uro i gatene i Kabul. Foto: Anders Sømme Hammer
HARDE TIDER: Det er flere soldater og politimenn ute enn vanlig, men ellers er det få tegn til uro i gatene i Kabul. Foto: Anders Sømme Hammer Vis mer

Mujahed sier han ønsker å overbringe en beskjed til alle vestlige land som har soldater i Afghanistan:

- Denne krigingen er meningsløs. Dere har tatt landet vårt, og soldatene deres dør. Vi vil at dere skal trekke soldatene ut av Afghanistan, sier Mujahed.

Han sier Taliban ikke vil gå inn i fredsforhandlinger med president Hamid Karzai fordi de ikke stoler på ham.

- Karzai sier en ting og gjør noe annet. Han er ikke ærlig, sier Mujahed.

Beklager ikke journalistdrap

Kort tid etter terrorangrepet mot hotell Serena for nesten to uker siden, ble Mujahed intervjuet av nyhetsbyrået AFP. I dette intervjuet ble det framstilt som om Taliban angrep Serena fordi de visste at Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre var på hotellet. Men Mujahed sier at angrepet var planlagt før de visste Støre kom.

- 20 dager før angrepet fortalte venner som ikke liker at det er utlendinger i Afghanistan, at viktige diplomater og amerikanere ville komme til Serena. Det var først noen dager før angrepet at vi fikk vite at nordmenn også skulle være der, sier Mujahed.

Han sier Taliban ikke hadde som mål å drepe den norske journalisten Carsten Thomassen, men han vil ikke beklage at Thomassen ble drept.

image: - Vil rette angrep mot steder der utlendinger bor

- Journalisten var en utlending og ble drept. Utlendinger er fiendene våre, sier Mujahed.

Han roser mennene som var villige til å dø i angrepet, men sier det ikke er et poeng i seg selv at angriperne skal dø.

- Hvis de overlever etter at de har drept fienden, prøver vi å sørge for at de kommer i sikkerhet, sier Mujahed.

I går ble en amerikansk kvinne og hennes sjåfør kidnappet i Kandahar-provinsen i Sør-Afghanistan. Kandahar er selve hjertet til Taliban. Den 49 år gamle kvinnen som skal ha lang erfaring fra Afghanistan, skal ha hatt på seg burka. Det er foreløpig uklart om det er Taliban som står bak kidnappingen.

Da jeg var på reportasjetur i Kandahar i november og desember, ble jeg stadig advart om at en rekke kriminelle gjenger i området jakter på utlendinger. De ønsker å bli rike ved å kreve løsepenger eller selge gislene videre til Taliban.

HVERDAGSLIV: Kulda har nå satt inn i Afghanistan.
TRUES AV TALIBAN: - Journalisten var en utlending og ble drept. Utlendinger er fiendene våre, sier talibantalsmann om drapet på Dagbla-journalist Carsten Thomassen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media