Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil rette seg etter Stortingets ønske i Telenor-saken

Regjeringen vil ta initiativ til å gjenoppta samtalene mellom Telenor og svenske Telia dersom Stortinget ønsker det, sa statsminister Kjell Magne Bondevik i en redegjørelse for Stortinget i formiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg registrerer at lederne for partier som utgjør et flertall i Stortinget, gjennom media har gitt uttrykk for en annen oppfatning. Dersom dette bekreftes i Stortinget i dag, vil selvsagt regjeringen rette seg etter dette og ta initiativ til å gjenoppta samtalene, sa Bondevik.

Da det i går kveld ble kjent at samferdselsminister Odd Einar Dørum hadde stanset samtaler mellom Telenor og Telia om eventuell sammenslåing, førte dette til sterke reaksjoner i Stortinget. Allerede ved stortingsmøtets begynnelse i dag måtte statsministeren redegjøre om saken.

Siden november

Bondevik opplyste at Telenor orienterte samferdselsministeren i begynnelsen av november om at det ville bli ført samtaler med Telia. Fra før jul til midten av januar ble det ført samtaler mellom eierne representert ved det svenske næringsdepartementet og det norsk samferdselsdepartementet med sikte på å klargjøre grunnlaget for mulige samarbeidsformer på likeverdig basis.

Sist fredag ble Telenor orientert om at Samferdselsdepartementet som eier ikke nå ønsket å videreføre samtalene med svenske myndigheter.

- Dette innebar også at Telenor ikke kunne påregne å få generalforsamlingens støtte, hvis styret i Telenor nå ville fremme forslag om sammenslåing. Saken er således ikke blitt fremmet eller behandlet på generalforsamling. Det er heller ikke undertegnet noen intensjonsavtale eller ført reelle forhandlinger i saken.

Konkurranse-hensyn

Bondevik sa at samtalene ble stoppet av hensyn til den nye konkurransesituasjonen på det norske telemarkedet.

- Helt i startfasen av den nye konkurransesituasjonen, hvor nettopp Telenor og Telia AB er hovedaktører og viktige konkurrenter, ble en sammenslåing ansett som unaturlig, sa statsministeren, og la til at dette ikke vil avskjære regjeringen fra mulighetene for senere å vurdere dette på nytt.

Han pekte på at regjeringen for tiden behandler spørsmålet om styrking av Telenors egenkapital. I forslaget for Stortinget om denne saken ville regjeringen vurdert hvilken orientering det var riktig å gi Stortinget om holdningen til en eventuell Telenor-Telia-fusjon.

- Siden saken ble kjent på annen måte i går, ble det nødvendig å gi denne orienteringen i dag, sa statsministeren, som understreket at med tanke på mulige skadevirkninger for de to selskapene er dette samtaler som vanligvis bør føres i fortrolighet.

- Det vil ikke være aktuelt med en formell generalforsamling i en slik sak uten at det enten foreligger et formelt forslag fra styret i selskapet eller at eieren ønsker å instruere selskapet. Det kan bli vanskelig å drive forretning i et slikt marked dersom regjeringen i forkant skal forelegge Stortinget alle saker som behandles av generalforsamlingen. Selskapet vil da kunne få mindre handlerom enn i den gamle forvaltningsmodellen, sa Kjell Magne Bondevik.

Ingen regjeringskrise

Det er klart etter redegjørelsen i Stortinget at det trolig ikke blir noen regjeringskrise på denne saken. Statsminister Bondevik retter seg etter opposisjonen, og lar Telenor fortsette samtalene med Telia for å få et bedre grunnlag som Stortinget kan ta stilling til.

Statsministeren gjorde det derimot klart at handlingsalternativene i disse forhandlingene vil begrenses etterhvert.

Bondevik var også opptatt av å si at regjeringen i denne saken står samlet.

(NTB)

GA SVAR:</B> Statminister Kjell Magne Bondevik måtte i dag møte i Stortinget for å redegjøre for regjeringens handlinger i samtalene om en mulig Telenor/ Telia-fusjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!