Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil rettsforfølge barn

Sjokktall fra Oslo-politiet viser en sterk økning av førstegangskriminelle under 15 år. Nå vurderer justisminister Hanne Harlem tiltak for at barn under den kriminelle lavalder skal kunne rettsforfølges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo viser halvårsstatistikken en økning på 27,8 prosent i antall førstegangskriminelle under 15 år sammenlignet med første halvår av 1999. Justisdepartementet ønsker å tenke nytt for å få bremse utviklingen.

- Jeg tror vi må være forberedt på endringer i det systemet vi har i dag, der barnevernet er den eneste reaksjonsformen mot denne gruppen, sier justisminister Hanne Harlem til Aftenposten. Foreløpig har hun foreslått å nedsette en arbeidsgruppe som skal se nærmere på saken. - Reaksjonen må nødvendigvis innebære en eller annen form for rettsforfølging, men det er samtidig helt på det rene at fengsel ikke er et alternativ, sier Harlem.

Hun ser for seg en form for tvungent konfliktråd. Dagens konfliktråd, der gjerningsmann og offer møtes for å skvære opp, er basert på frivillighet. Tidligere forslag om tvang har møtt motstand i høringsinstansene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media