Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil rive i filler dommen der French og Moland var spioner, fordi de hadde kart og kompass

- Jeg ser tre utveier, ser Joshua Frenchs advokat.

NY PLAN: Marie André Mwila, Joshua Frenchs kongolesiske forsvarer under den pågående rettssaken mot ham, har lagt en ny plan for hvordan han skal få nordmannen benådet. Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet
NY PLAN: Marie André Mwila, Joshua Frenchs kongolesiske forsvarer under den pågående rettssaken mot ham, har lagt en ny plan for hvordan han skal få nordmannen benådet. Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg opplesningen av dommen direkte her

KINSHASA (Dagbladet): Advokaten legger planen fram for Dagbladet mellom store, fullstappede bokhyller, stabler med dokumenter og det som ser ut som et tigerskinn.

- Hvis French blir dømt i dag, vil jeg anbefale ham å anke dommen. Men uansett utfall er ikke dommen i dag slutten. Det er bare begynnelsen, sier advokat Marie André Mwila til Dagbladet, og legger til:

- Jeg ser tre utveier.

Så lener han seg tilbake i stolen, på kontoret i et nedlagt medisinaldepot - og forklarer sin plan i tre punkter:

Ny lov, gamle beviser 1) - Vi må se på den første saken og lete etter formelle feil. Målet må være å få en ny rettssak, sier Mwila.

2) - Vi må finne en inngang til at presidenten kan benåde French. Det har nylig vært behandlet et nytt lovforslag i parlamentet, som omhandler benådning av fanger. Når presidenten undertegner denne nye loven, vil det være en mulighet for French, sier Mwila.

3) - Vi må gå igjennom bevisene i den første saken. Vi må se på, for eksempel, om det virkelig holder å bli dømt for spionasje fordi man har med seg kart, kompass og GPS. Kan en dom der det er lagt til grunn som bevis, virkelig være i henhold til internasjonale rettslige standarder? Det må vi finne ut, sier advokaten.

Han understreker imidlertid at han ikke har lagt fram planen for Joshua French ennå. Mwila sier han heller ikke vet om French ønsker å engasjere ham videre.

Dagbladet fikk i går ikke komme inn i fengselet for å snakke med French selv.

Risiko Saken mot French og avdøde Tjostolv Moland var behandlet i tre rettsinstanser - inkludert kongolesisk høyesterett. Likevel mener advokaten at det er mulig å få den gjenopptatt.

- Det er vanskelig, men er det nye elementer kan den gjenopptas, sier Mwila.

- Vil det innebære en risiko for deg å gå inn i en sak der militæret har så mye prestisje?

- Jobben min innebærer risiko, det er en del av det å være advokat. Jeg er nødt til å leve med den risikoen, sier Mwila.

Han understreker at det soleklare målet er en benådning hos president Joseph Kabila, framfor en soningsoverføring til Norge.

Fant pass Advokat Mwila bekreftet i går ettermiddag Dagbladets opplysninger om at fengselsvaktene i slutten av forrige uke fant et pass på cella til Joshua French.

- Det var natt til fredag, ved 02-tida, at French brukte spraymedisin han hadde fått. Medfanger ble livredde og trodde han sprayet for å slå dem ut, sier Mwila.

- Vaktene kom og tok French, og spraymedisinen ble beslaglagt. Den var helt uskyldig - det var vitaminer eller noe slikt, samme type flaske som du bruker til myggmiddel. French ble svært medtatt og dårlig av dette. Dagen etter ransaket de hele cella, og da fant de et pass og og penger på cella, sier advokaten.

Han ble selv ikke tilkalt til fengselet da det påståtte funnet ble gjort.

- Jeg har ikke sett passet, og vet ikke hva det er for noe, det ble sendt til fengselsledelsen og jeg avventer et møte i fengselet for å finne ut av dette, sier Mwila til Dagbladet.

Ikke nytt norsk pass Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at de ikke har hørt noe om det angivelige funnet, men avkrefter at det kan være snakk om et nytt norsk pass.

- Joshua French har ikke fått utstedt noe nytt norsk pass, sier pressetalsmann i UD Svein Michelsen til Dagbladet.

Fengselsdirektør Flory Kadimba besvarte ikke Dagbladets anrop i går.

I RETTEN: Mwila og French under rettssaken i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I RETTEN: Mwila og French under rettssaken i Kinshasa. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart