Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vil rive i stykker stemmesedler

Donald Trumps advokater går til frontalangrep på Demokratene i riksrettssaken.

FORSVARER: Advokat for Det hvite hus, Pat Cipollone, forlater Kongressen lørdag. Han forsvarer Trump i riksrettssaken. Foto:AP Photo/J. Scott Applewhite
FORSVARER: Advokat for Det hvite hus, Pat Cipollone, forlater Kongressen lørdag. Han forsvarer Trump i riksrettssaken. Foto:AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Lørdag begynte den amerikanske presidentens forsvarere sitt motsvar etter at Demokratene i tre dager har argumentert for hvorfor de stilte ham for riksrett.

Demokratene mener Trump misbrukte sin maktposisjon til å presse Ukraina til å hjelpe ham med å finne møkk om hans hjemlige politiske motstander Joe Biden. De mener også at presidenten har hindret Kongressens granskning.

- Saken vår mot løgnaktige, juksete, lille Adam «Shifty» Schiff, «Gråtende Chuck Schumer», «Nervøse Nancy Pelosi», lederen deres, som er dum som en stein, AOC & og hele Det radikale, venstrevridde, gjør-ingenting demokratiske partiet, begynner i dag klokka 10, skrev Trump selv lørdag morgen i et utbrudd på Twitter.

Trumps advokater mener imidlertid det er Demokratene som forsøker å snu valgresultatet fra 2016. De mener etterforskningen av Trumps opptreden overfor Ukraina bare er politisk motivert.

- Mest massive innblandingen

Trump holdt tilbake nær 400 millioner dollar i militærhjelp til Ukraina samtidig som han ønsket at landet skulle starte en korrupsjonsetterforskning mot den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden og sønnen Hunter.

- Det er her for å utføre den mest massive innblandingen i et valg i amerikansk historie. Og vi kan ikke tillate at det skjer, sier Trumps advokat, Pat Cipollone i sitt innlegg, ifølge AP.

Forsvarerteamet forsøker å gå aggressivt til verks. De mener en amerikansk president har vide fullmakter, og beskriver det som at Trump er omringet av politiske motstandere som er besatt av at han ikke blir gjenvalgt i november.

- De ber dere om å rive opp alle stemmesedlene over hele landet på deres eget initiativ, og ta belutningen vekk fra det amerikanske folk, sier Cipollone.

Forsvarerne til Trump forsøker å få riksrettssaken til å framstå som en fortsettelse av Russland-etterforskningen.

RIKSRETT: Aldri før har en amerikansk president blitt fjernet fra makten, og kun to andre er blitt stilt for riksrett. Dette blir prosessen videre for den tidligere realitystjernen, som risikerer å ikke få stilt til gjenvalg. Video: AP/CNN/NTB Scanpix Vis mer

- Riksretts-bløff

I etterforskningsrapporten til Robert Mueller som kom i fjor, ble det funnet klare bånd mellom Russland og Trump-leiren under valgkampen i 2016. Trump ble ikke frikjent, men rapporten gikk heller ikke så langt som til å konkludere med at Trump hadde brutt loven.

- Alle folk med rettferdighetssans, som så Senats-rettssaken i dag, vil kunne se for urettferdig jeg har blitt behandlet, og at det hele er en fullstendig partipolitisk riksretts-bløff som ALLE, inkludert, Demokratene vet det er, skriver Trump selv på Twitter.

Trumps forsvarere brukte bare to timer lørdag på sine argumenter, og de vil fortsette mandag. Faortsatt er det fullstendig usannsynlig at Trump faktisk blir avsatt. Republikanerne har et flertall på 53 mot 47 i Senatet, og det kreves minst to tredels flertall for å avsette en president.

- Veldig sannsynlig

Etter seansen i Senatet, var en rekke republikanske senatorer raske med å fortelle hvordan Trumps forsvarere hadde revet i stykker hele saken til Demokratene.

Men fortsatt er det litt spenning knyttet til om minst fire republikanske senatorer går med på demokratenes krav om å få avhøre vitner. Det vil i så fall forlenge riksrettssaken. Senatorene Lisa Murkowski, Susan Collins, Cory Gardner og Mitt Romney er i så fall de som mest sannsynlig går mot sitt eget parti.

- Jeg tror det er veldig sannsynlig at jeg vil ønske vitner, men jeg har ikke tatt en endelig beslutning ennå, og det vil jeg ikke gjør før innleggene er ferdig, sier Romney til CNN.

RIKSRETT: USA-ekspert Hilmar Mjelde er ikke overrasket over at president Donald Trump nå blir stilt for riksrett, og sammenligner det men en fotballkamp der man får resultatet før man ser kampen. Nå tror eksperten på gjenvalg for den tidligere realitystjernen. Video: Delebekk/Røssland Vis mer