Vil rive «Norges styggeste bygg»

Arbeiderpartiet går nå inn for å rive 23 år gamle Galleri Oslo for å lage grønnere arealer. Frp mener forslaget ikke vil få flertall.

VIL RIVE: Galleri Oslo, som blant annet huser Bussterminalen, er et av Oslos mest utskjelte bygg. Nå går Arbeiderpartiets bystyregruppe ved Anders Røberg-Larsen inn for å rive bygget som en del av et større byutviklingsprosjekt. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VIL RIVE: Galleri Oslo, som blant annet huser Bussterminalen, er et av Oslos mest utskjelte bygg. Nå går Arbeiderpartiets bystyregruppe ved Anders Røberg-Larsen inn for å rive bygget som en del av et større byutviklingsprosjekt. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er et stygt bygg fra en tidsepoke da man hadde andre tanker om hva området skulle være, sier Anders Røberg-Larsen i Arbeiderpartiets bystyregruppe i Oslo.

- Nå er det en trafikkørken, som ikke er tilrettelagt for mennesker.

Bygningen han snakker om er Galleri Oslo, som ligger i Schweigaards gate i Oslo.

- Man hadde helt sikkert de beste intensjoner da det ble åpnet i 1989. Den er jo ikke gammel, men det er på tide å rette opp den feilen som ble gjort.

Åpne opp elva Byutviklingskomiteen i Oslo kommune skal om kort tid behandle områdeprogrammet for utvikling av sentrum i Oslo.

Ett av punktene som skal diskuteres er hvordan man skal åpne opp rundt Akerselva nedover mot Bjørvika.

- For få til det er man nødt til å rive Galleri Oslo, og muligens Nylandsbrua også. Den ligger som et hinder mellom byens østkant og den nye delen av Oslo, sier Røberg-Larsen, som også er fraksjonsleder for byutviklingskomiteen i Oslo Bystyre.

«Menneskefiendtlig» Galleri Oslo er et av byens mest utskjelte bygg. Flere ganger har bygningen blitt kåret til en av landets styggeste.

Tidligere byrådsleder Erling Lae (H) har i Aftenposten kalt Galleri Oslo «det mest menneskefiendtlige stedet i byen».

Arbeiderpartiets visjon er å forvandle stedet til en grønn oase.

- Vi ser for oss at det blir parker og grøntområde med caféer og butikker, slik at det blir en bygate, ikke bare en veiforbindelse slik det er i dag, sier Røberg-Larsen.

I dag holder byens bussterminal til i Galleri Oslo. Kapasiteten her er sprengt, og det er allerede foreslått å flytte terminalen.

Et av forslagene er å legge den på toppen av Jernbanesporene på Oslo S, etter modell av Bussterminalen i byen Chur i Østerrike.

- Utover noen kontorplasser og gangforbindelse til Bussterminalen har ikke bygget noe godt formål. Så da må vi gripe sjansen nå og få fjernet dette bygget, sier Røberg-Larsen.

Useriøst ovenfor skattebetalerne Det er fortsatt ikke avgjort hva Oslo bystyre vil gå for. Leder Jøran André Kallmyr (Frp) i byutviklingkomiteen er ikke enig i Arbeiderpartiets forslag om å rive, og tror ikke det vil få støtte av flertallet.

- Det vil ikke skje. Av respekt for skattebetalerne kan man heller ikke rive et bygg som er så nytt. Dersom det er så stygt får man heller gjøre noe med fasaden, sier Kallmyr.

Han tror også det er feil å gjøre om tomta til et parkområde.

- Den tomta er kjempeviktig for infrastrukturen og kollektivtrafikken i byen, uansett om man får en ny bussterminal på toppen av Oslo S. Derfor blir det grunnleggende feil å gjøre om den tomta til park, sier Kallmyr.