Stoltenberg

Vil roe ned situasjonen

Mens verden frykter en storkrig mellom USA og Iran, ber NATOs generalsekretær om at partene roe seg ned.

NATO: Etter den siste ukens hendelser, velger NATO nå å stanse all opptrening av militærpersonell i Irak. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at amerikanerne i forrige drepte den iranske etterretningssjefen, general Qasem Soleimani, kalt NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg inn til hastemøte i forsvarsalliansen.

- Vi suspenderer aktivitetene nå på grunn av sikkerhetssituasjonen på bakken i Irak, sier Stoltenberg.

- Vi er klar til å gjenoppta aktivitetene når situasjonen tilsier det, understreket NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Brussel etter hastemøtet i alliansen.

Stoltenberg gjorde det klart at medlemslandene er enige, og gir sin fulle støtte til kampen mot Den islamske stat (IS) i Irak.

ROE NED: NATOs generalsekretær og militæralliansen vil roe ned all aktivitet i Irak, på grunn av sikkerhetssituasjonen. FOTO: Francois Lenoir / REUTERS
ROE NED: NATOs generalsekretær og militæralliansen vil roe ned all aktivitet i Irak, på grunn av sikkerhetssituasjonen. FOTO: Francois Lenoir / REUTERS Vis mer

Samtidig slo Stoltenberg fast at sikkerheten for NATOs styrker er overordnet.

Første kvinne

Mens Stoltenberg og de politiske lederne i NATOs medlemsland var samlet til hastemøte, overtok viseadmiral Louise Dedichen som sjef for Den norske Militærmisjonen i Brussel (MMB) og representer Norge i NATOs Militærkomité. Viseadmiral Dedichen er den første kvinne som har tatt plass i Militærkomitéen.

Som sjef MMB er det Dedichens oppgave å ivareta Norges interesser og å være forsvarssjefens representant i Militærkomitéen.

Tilstedeværelse

– I den krevende sikkerhetspolitiske situasjonen som er i verden i dag, er jobben som militærrepresentant viktig. Det krever tilstedeværelse, dialog med andre nasjoner og knytte kontakter. For at vi skal kunne gi de gode rådene må vi ha størst og best mulig situasjonsforståelse, sier viseadmiral Dedichen til Dagbladet.

– Norge er en liten geografisk nasjon, men en betydelig aktør i NATO. NATO er også avgjørende for norsk sikkerhetspolitikk.

- Derfor er det avgjørende at Norge er med i de store prosessene og kan påvirke og ivareta våre nasjonale interesser, sier viseadmiral Dedichen.

Øverste militære organ

Samme dag som hun ble presentert for de andre representantene i NATOs Militærkomite, hadde NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kalt inn til hastemøte i Det nordatlantiske råd (NAC) som er NATOs politiske og øverste organ.

Noe som satte sitt tydelige preg på viseadmiralens første arbeidsdag i NATO-hovedkvarteret.

Militærkomiteen – hvor Dedichen representerer Norge – er det øverste militære organet i alliansen. Militærkomiteen gir militære råd før de politiske beslutningene tas i NAC. Militær komiteen gir også oppdragene til NATOs kommandostruktur.

- Betydelig aktør

UTFORDRINGER: Viseadmiaral Louise Dedichen er tydelig på at det handler om å bygge tillit og tilrettelegge for dialog mellom nasjonene. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret
UTFORDRINGER: Viseadmiaral Louise Dedichen er tydelig på at det handler om å bygge tillit og tilrettelegge for dialog mellom nasjonene. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret Vis mer

– Vi som jobber ved den norske militærmisjonen i Brussel skal sørge for å fremme Norges interesser i alliansen og sørge for at NATO er godt synlig i Norge. Dette gjøres ved å fremme anbefalinger til Forsvarssjefen og bistå med militære råd til både NATO-ambassadøren som er Norges representant i NAC og til EU-ambassadøren.

- Det er også viktig at vi er gode til å lytte på de andre medlemslandene. Norge ønsker å være en betydelig aktør i Alliansen og en brobygger som bidrar til å skape samhold og gode løsninger, sier Dedichen.

Sikkerhetsutfordringer

– Betydningen av klimaendringene i nordområdene er min hjertesak. For Norge er nordområdene viktige. Issmelting er en viktig faktor som kan påvirke endrede seilingsmønstre som er med på å endre verdensbildet. Det må vi være oppmerksomme på, poengterer viseadmiralen.

– Vi må forstå hva som opptar dem og hvilke sikkerhetsutfordringer de står ovenfor. Det handler om å bygge tillit og tilrettelegge for dialog mellom nasjonene, sier viseadmiral Louise Dedichen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer