Vil Røkke til seg alt

Kan få hånd om 30 prosent av den norske trålflåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Fabrikklysene ble slokket og finnmarkinger sendt ut i arbeidsledighet. Nå kan de tennes av Kjell Inge Røkke og en ferskfisk-revolusjon.

En rekke kilder bekrefter at Røkkes fiskeriselskap ønsker å overta selskapene WestFish og Nordic Sea Holding. Til hvilken pris er ukjent. Men skjer det, eier han fabrikker i både Båtsfjord og Kjøllefjord. I tillegg kan det bli ny drift ved de konkursrammede fabrikkene i Mehamn og Vardø - de to krisesymbolene kan få nytt håp.

Med på kjøpet får Røkke 11 nye trålkonsesjoner, verdt cirka 50 millioner per stykk - til odel og eie.

Oppkjøpet vil gi ham hånd om hele 1/3 av den norske trålflåten. Det styrker Kjell Inge Røkkes posisjon som Norges mektigste fisker. - Det er interessant at Kjell Inge Røkke ser muligheter der andre ser problemer. Samtidig forstår jeg de som er bekymret over at mye makt nå kan falle på to hender, sier professor ved Universitetet i Tromsø, Svein Jentoft.

Ferskfisk

I fiskerimiljøene nordpå spekuleres det rått i milliardærens hensikter. Noen tror han har ambisjoner om å bli en av verdens største innen fiskeri, andre mener det bare handler om muligheter til å tjene penger.

- Han har fått det til i Hammerfest, og tenker kanskje litt langsiktig, sier professor Jentoft.

Kilder Dagbladet har snakket med, sier at Norway Seafoods skal ha signalisert at de vil basere seg på et ferskfisk-konsept. Det er å betrakte som revolusjon i samfunn der man før stort sett har satset på frossenfilet. Et spørsmål som blir reist, er hvor mange arbeidsplasser ferskfisk vil skape.

VELKOMMEN: Helga Pedersen er positiv til planene dersom det skaper nye og trygge arbeidsplasser i de kriserammede samfunnene. Foto: KAJA BAARDSEN
VELKOMMEN: Helga Pedersen er positiv til planene dersom det skaper nye og trygge arbeidsplasser i de kriserammede samfunnene. Foto: KAJA BAARDSEN Vis mer

Velkommen

Fylkesordfører i Finnmark, Helga Pedersen (Ap), ønsker Røkke velkommen.

- Hvis dette er riktig, og de forpliktelsene vi stiller blir overholdt, er dette positivt, sier Pedersen, som har sjekket finansmannens samfunnsbidrag så langt.

- Det lover godt, mener Pedersen, samtidig som hun innrømmer at den voldsomme eiermakten Røkke kan få, er problematisk.

Aker-konsernet ønsker ikke å kommentere om det pågår forhandlinger, men Dagbladet får på generelt grunnlag opplyst at ferskfisk-suksessen har gitt mersmak.

- Vi ser på mulighetene for å vokse i dette markedet, sier informasjonssjef Geir Arne Drangeid i Aker.