Vil rømme Sør-Afrika for barnas skyld

Over 3000 hvite bønder er drept i Sør-Afrika. Nå kjører Jason og Arno bevæpnede patruljer i nabolaget.

REDDE: Jason (t.h.), Arno (t.v.) og de andre i lokalsamfunnet nord for Pretoria kjører borgervernpatruljer for å beskytte seg mot kriminalitet. De vurderer å rømme landet. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
REDDE: Jason (t.h.), Arno (t.v.) og de andre i lokalsamfunnet nord for Pretoria kjører borgervernpatruljer for å beskytte seg mot kriminalitet. De vurderer å rømme landet. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KAMEELDRIFT (Dagbladet): Det er søndag. Jason, Arno, Max og familiene har vært i kirka. De samles på Jasons gård utenfor Pretoria — til braai-middag og samtaler om frykt.

De voksne mennene snakker om å ikke tørre å gå alene på gata, væpnede vakter — og om hvit og svart. For 16 år etter Nelson Mandela beseiret det hvite terrorregimet, blomstrer Det Store Tabuet på ny.

Max har hatt tyverier fra IT-firmaet sitt. Jasons gjerder og hunder har ikke hindret tyver i å prøve seg.

Arno ble nesten drept i sin egen seng.

For barnas skyld — Jeg og kona mi lå og sov. Vi våknet av at fem menn sto på soverommet vårt. De bandt oss. Jeg fikk ei pute presset mot ansiktet, en geværmunning mot panna, sier Arno til Dagbladet, og viser fram bindemerker på hendene.

Ekteparets barn sov, og vet ikke hva som egentlig skjedde den natta.

— Og det kan vi takke Gud for. Hadde de våknet, vet jeg ikke om vi hadde levd i dag.

Barna vet heller ikke at pappa og mamma vurderer å rømme. Til Australia, der de tør la de små sykle i gata og gå alene til skolen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.