<strong>REDDE:</strong> Jason (t.h.), Arno (t.v.) og de andre i lokalsamfunnet nord for Pretoria kjører borgervernpatruljer for å beskytte seg mot kriminalitet. De vurderer å rømme landet. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
REDDE: Jason (t.h.), Arno (t.v.) og de andre i lokalsamfunnet nord for Pretoria kjører borgervernpatruljer for å beskytte seg mot kriminalitet. De vurderer å rømme landet. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Vil rømme Sør-Afrika for barnas skyld

Over 3000 hvite bønder er drept i Sør-Afrika. Nå kjører Jason og Arno bevæpnede patruljer i nabolaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KAMEELDRIFT (Dagbladet): Det er søndag. Jason, Arno, Max og familiene har vært i kirka. De samles på Jasons gård utenfor Pretoria — til braai-middag og samtaler om frykt.

De voksne mennene snakker om å ikke tørre å gå alene på gata, væpnede vakter — og om hvit og svart. For 16 år etter Nelson Mandela beseiret det hvite terrorregimet, blomstrer Det Store Tabuet på ny.

Max har hatt tyverier fra IT-firmaet sitt. Jasons gjerder og hunder har ikke hindret tyver i å prøve seg.

Arno ble nesten drept i sin egen seng.

For barnas skyld — Jeg og kona mi lå og sov. Vi våknet av at fem menn sto på soverommet vårt. De bandt oss. Jeg fikk ei pute presset mot ansiktet, en geværmunning mot panna, sier Arno til Dagbladet, og viser fram bindemerker på hendene.

Ekteparets barn sov, og vet ikke hva som egentlig skjedde den natta.

— Og det kan vi takke Gud for. Hadde de våknet, vet jeg ikke om vi hadde levd i dag.

Barna vet heller ikke at pappa og mamma vurderer å rømme. Til Australia, der de tør la de små sykle i gata og gå alene til skolen.

En sang Siden valgåret 1994 er over 3000 hvite bønder blitt drept. En sang, og en sanger, har gitt Jason, Arno og andre panikk.

<strong>BRYTER LOVEN:</strong> Jason sier han ikke tør følge våpenloven, som pålegger ham å ha pistolen innelåst. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
BRYTER LOVEN: Jason sier han ikke tør følge våpenloven, som pålegger ham å ha pistolen innelåst. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

Sangen: «Dubul' ibhunu» - «Shoot the Boer». På norsk: «Drep den hvite bonden», en kampsang fra apartheid-tidas undertrykte, som nå er forbudt av Høyesterett.

Sangeren: Julius Malema, den uvanlig innflytelsesrike lederen for ANCYL, ungdomspartiet til president Jacob Zumas (og Nelson Mandelas) ANC.

Malema, en mulig framtidig president, har i sangs form flere ganger offentlig oppfordret til bondedrap.

I nabolandet Zimbabwe har Robert Mugabes Zanu-PF drevet et tusentalls hvite bønder ut av landet. Da framsto det som dårlig nytt for Sør-Afrikas 40 000 hvite bønder at Malema reiste på «studietur» til, og talte for, et av Afrikas mest forkvaklede regimer:

Naturlig - Her i Zimbabwe har dere virkelig kommet langt [med landreformen]. Vi er bare så vidt i gang. (...) Og vi vil ta over gruvene også. Kanskje er det derfor de er hvite i huden, fordi de har utnyttet mineralene våre så lenge?

Mineralindustrien — Anglo American, DeBeers og andre, er hvit. Men ifølge The Times har Malema også gjort det klart at universitetene bør tømmes for hvite forelesere. Og pressen er «Europa-styrt» og «vridd».

Zuma har gitt ham smekk. Men braai-selskapet i Kameeldrift er usikre også på presidenten.

— Grunnloven vi fikk da apartheid falt er liberal og svært god. Men jeg tror ikke Zuma er tøff nok til å få bukt med kriminaliteten, sier Jason.

Farmerdrap i Sør-Afrika

- Flere enn 3000 hvite bønder er drept siden 1994.

- Over 9400 gårder er utsatt for innbrudd eller ran.

- Drapsfrekvensen har økt med 25 prosent siden 2005.

- Den typiske overtrederen er ung, svart og mann.

- Human Rights Watch har kritisert dekningen av drapene, og mener drap på rike, hvite for i overkant stor medieoppmerksomhet.

- Det mest omtalte drapet er det på hvit makt-forkjemperen Eugene Terre'Blanche i april.

Kilder: The Times, Human Rights Watch, Den sør-afrikanske menneskerettighetskommisjonen

16 år etter apartheidregimets fall er arbeidsløsheten fortsatt på over 24 prosent. Mange fattige er ikke blitt noe mindre fattige, de hvite ikke noe mindre rike - selv med tre svarte presidenter. Er ikke sinnet deres naturlig?

— Jo, sier Max.

— Og har folk jobber, tyr de heller ikke til vold.

Til Mail & Guardian sier forsker Ruth Hall at farmerdrapene handler om mennesker som lever tett på hverandre. Men i vidt forskjellige verdener.

Våpen For om de rådyre sikkerhetstiltakene er paranoia eller nødvendigheter, avhenger av hvem du spør. Jason, Max og Arno er ikke i tvil. De kjører også borgervernpatruljer om natta.

— Vi er 440 mann. Hver har sin radio og våpen i bilen, forteller Jason.

Jason gir blaffen i våpenloven, og viser gjerne Dagbladet sin 9 mm pistol. Den ligger ikke i en safe, men fritt på kjøleskapet.

— Den gangen du trenger våpenet, hjelper det ikke å ha det innelåst.

<strong>BILDET ALLE FRYKTER:</strong> Julius Malema, leder for ANC Youth League, taler for Zanu-PF-tilhengere i Harare. Foto: AFP/Jekesai Njikizana
BILDET ALLE FRYKTER: Julius Malema, leder for ANC Youth League, taler for Zanu-PF-tilhengere i Harare. Foto: AFP/Jekesai Njikizana Vis mer

Han trekker på skuldrene.

— Vi ønsker ikke å stoppe kriminalitet med kriminalitet. Men vi føler vi ikke har noe valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer