Vil røpe atomhemmeligheter

I et brev til statsministeren truer Bellona med å gå ut med informasjon om norsk atomvirksomhet som er klassifisert som statshemmeligheter. Frederic Hauge risikerer dermed tre års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen Bondevik får en 10 dagers frist for selv å gå ut med hemmelighetene.

Hauge forteller at Bellona systematisk har samlet inn informasjon vedrørende lagring av brukt atombrensel i Norge siden 50-tallet.

Informasjonen dreier seg om hvor det høyaktive avfallet er lagret, transport, hvor mye det er og behandlingen av avfallet.

En del av informasjonen, er opplysninger som er klassifisert som statshemmeligheter.

Frederic Hauge sier at han er rede til å gå i fengsel hvis det er prisen som må betales for å få åpenhet omkring norsk atomavfallsdeponering.

Urovekkende

Informasjonen Bellona sitter inne med, dreier seg først og fremst om Halden-reaktoren og om Norges internasjonale avtaler om forskning på atomenergi. Hauge vil ikke si om Bellona har informasjon som burde være egnet til å uroe det norske folk.

- Det som uroer meg er det totale hemmeligholdet. Det tyder på at det er ting her som handler om å skjule norsk atomhistorie, mener Bellona-lederen.

Bellona vil med brevet gjøre et siste forsøk på å få regjeringen til selv å gå ut med informasjone Hauge mener ikke burde vært statshemmeligheter.

- Vi ber om at statsministeren snarest gir offentligheten relevant informasjon. Gjør de ikke det, vil vi gå ut med informasjonen den 23. september, sier Hauge.