I FN: Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen vil gjøre det så utrendy å røyke at ingen begynner. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
I FN: Helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen vil gjøre det så utrendy å røyke at ingen begynner. Foto: Vegard Kristiansen KvaaleVis mer

Vil røyke ut tobakken

Eksrøyker og helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) varsler en kraftig opptrapping av kampen mot røyken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg vil at det skal bli så utrendy å røyke at ingen begynner, sier helseministeren til Dagbladet.
Denne uka er hun på det første høynivåmøte om ikkesmittsomme sykdommer i FN-hovedkvarteret noensinne. Norge har to hovedmål: Kamp mot overvekt og strengere tobakksreguleringer.

- Dette går det an å gjøre noe med. Det vil forebygge mye sykdom, sier Strøm-Erichsen.

- Sakker akterut Derfor inviterer hun i dag ministere fra Australia, Storbritannia, Uruguay og New Zealand. Alle er land som for øyeblikket utfordres av tobakksindustrien.

Tobakksselskapet Philip Morris skal etter planen møte Norge i retten i desember etter at Norge innførte forbud mot synlige tobakksvarer. Australia er i ferd med å innføre nøytrale tobakkspakker uten logoer og merkenavn. Ved å utveksle erfaringer, håper Strøm-Erichsen at hun står sterkere i krigen mot tobakksindustrien.
 
- Vi var tidlig ute med tobakksrestriksjoner, men nå er mange andre land gått forbi oss. Derfor vil vi om få uker legge fram en ny tobakksstrategi, sier Strøm-Erichsen.

Flere restriksjoner Hun vil ikke røpe nøyaktig hva strategien skal inneholde, men trolig skal tobakk inn under enda strengere kontroll enn i dag.

- Her i New York har de innført røykeforbud i parker. Er det aktuelt med forbud mot røyking på flere steder i Norge?

-  Det er interessant at New York har gått så langt, men det har ikke vært vurdert hos oss. Røykeloven har fungert, og antallet røykere går nedover. Samtidig vet vi at det fortsatt er noen steder hvor røyking er plagsomt for andre som for eksempel på busstasjoner, sier Strøm-Erichsen.

Hun mener at det viktigste er å hindre at unge mennesker begynner å røyke.

- For eksempel vurderer vi en bevillingsordning for salg av tobakk noe liknende det som finnes for alkohol. Det betyr ikke nødvendigvis at antallet utsalgssteder blir færre, men det blir et større ansvar knyttet til det å selge tobakk, sier Strøm-Erichsen.

Bare i Norge dør rundt 20 stykker av røykerelaterte sykdommer hver dag, ifølge Helsedepartementet.

- Tobakk er en lovlig vare, men i dag vet vi at tobakksbruk fører med seg skremmende mye sykdom. Det er et dilemma akkurat som med alkohol, sier Strøm-Erichsen.

-Endre vaner - Har du noen gang røyket selv?
- Ja, jeg røyket i min ungdom, men klarte å slutte, sier Strøm-Erichsen.
I forbindelse med den nye tobakksstrategien diskuterer myndighetene å satse enda sterkere på ulike reseptbelagte medikamenter som kan hjelpe røykere til å slutte.
- Det er ikke lett å slutte å røyke. Jeg tror det handler om å endre litt på vanene i livet sitt. Røyking dreier seg i stor grad om sosiale vaner. Selv lyktes jeg i hvert fall med å slutte ved å legge om vanene, sier helseministeren.