Vil rydde opp i Nordsjøen

Kjell Inge Røkke vil bruke Aker Maritime til å fjerne plattformer i Nordsjøen. Olje- og energiminister Marit Arnstad sier at oppryddingen vil gi store oppdrag til deler av verkstedsindustrien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aker Maritime ser store muligheter for å få sysselsatt deler av sitt mannskap som ellers er truet med arbeidsledighet.

Dette er en del av planen Aker Maritime med hjelp av storaksjonær Kjell Inge Røkke fra Aker RGI har lagt fram for olje- og energiminister Marit Arnstad og næringsminister Lars Sponheim.

Store kostnader

Phillips Petroleum har beregnet at fjerning av de 15 første plattformene på Ekofisk-feltet vil koste rundt åtte milliarder kroner. Ifølge skattereglene må den norske stat ta seks milliarder kroner av kostnadene. I alt er det reist rundt 70 store og små plattformer av stål i Nordsjøen, og mange av dem nærmer seg slutten av sin levetid.

- Fram til nå har vi tjent mye penger på disse plattformene. Nå må vi ta kostnadene med å rydde opp, sier Marit Arnstad.

Erfaring

Phillips Petroleum vil sende sine anbefalinger til myndighetene om hvordan de første 14 plattformene kan fjernes i løpet av oktober.

På Stord har Aker Maritime et eget anlegg som allerede er prøvd ut i forbindelse med opphoggingen av Odin-plattformen.

- Interessant

Odin var den første produksjonsplattformen som ble fjernet fra norsk sokkel. Det skjedde sommeren 1997.

- Dette markedet er interessant for oss som et supplement til å bygge oljeplattformer, sier informasjonsdirektør Geir Arne Drangeid i Aker Maritime.