Vil rykke ut ved småbarnsdød

TRONDHEIM (Dagbladet): Rettsmedisinsk institutt i Oslo har utabeidet konkrete planer for å starte et pilotprosjekt for å granske plutselig uventet død hos spedbarn og små barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bakgrunnen er at krybbedød er redusert kraftig de siste årene - og at dødsfall som følge av sykdom, ulykker og mishandling utgjør en stadig større del av antallet dødsfall i denne aldersgruppa.

Professor Torleiv O. Rognum ved Rettsmedisinsk institutt sier til Dagbladet at forslaget innebærer at det opprettes et tverrfagelig team med en rettsmedisiner, kriminaltekniker og en sykepleier med kontakt til omsorgsapparatet som de sentrale aktørene.

Ny tilnærmingsmåte

- Det er viktig at den nye trenden når det gjelder plutselige uventede dødsfall for denne aldersgruppen, tas alvorlig. Trenden krever en ny tilnærmingsmåte, sier Rognum. I 1989 kom det et rundskriv fra riksadvokaten om at politiet er pålagt å avvente utfallet av den rettsmedisinske obduksjonen, før det blir tatt flere steg i etterforskingen som dødsstedsundersøkelser.

- Nå foreslår vi at straks en barneavdeling på et sykehus får inn et spedbarn eller et lite barn som har dødd plutselig og uventet, så varsles politi, rettsmedisiner og en sykepleier. Det tverrfaglige teamet reiser så snart det er mulig til dødsstedet. Undersøkelsene der skal foregå etter fastlagte rutiner, sier Rognum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer