Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil saksøke Det hvite hus

Kongressen truer med å saksøke Det hvite hus dersom de ikke utleverer dokumentene etter et møte mellom visepresident Dick Cheney og skandalerammete Enron.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men talsmenn for det Det hvite frykter ikke søksmålet. Det blir i tilfellet første gang i historien at kongressens kontrollorgan saksøker regjeringen.

- Vi håper også det blir siste gang, sier lederen av kontrollorganet David Walker til CNN.

Det hvite hus får et par uker på seg til å hoste opp dokumentene, før det blir saksøkt.

- Vi skal kjempe

Talsmenn for Det hvite hus sier at kontrollorganet ikke har noen myndighet til å få detaljer fra møter bak lukkede dører. De mener trusselen er politisk motivert.

- Dette er demokrater som ønsker å svekke en populær president, sier visepresidentens rådgiver, Mary Matalin.

Pressetalsmann Ari Fleischer sier at president Bush er villig til å kjempe i retten for å vinne denne saken.

- Presidenten vil stå på prinsippene, og kjempe for hans og fremtidige presidenters rett til å motta rådgiving uten å presentere innholdet i slike møter for noen, sier Fleischer.

Enron har støttet Bush

Kampen om dokumentene begynte i fjor sommer, da kontrollorganet første gang ba om dokumentene. Det hvite hus hadde et møte med Enron om miljøpolitikk, og det er denne samtalen kongressen nå ønsker å få et innblikk i.

Enron har vært en av de viktigste bidragsyterne gjennom George W. Bush' politiske karriere og har støttet flere av hans valgkamper med store midler. I forrige måned begjærte Enron seg konkurs, og siden har det stormet rundt selskapet.

POLITISK MOTIVERT: Dick Cheneys rådgiver mener trusselen er politisk motivert. Her skal han skjære seg et kakestykke på bursdagen sin.
SKAL KJEMPE: President Bush skal kjempe for retten til å ha møter uten å måtte offentliggjøre dokumenter og notater.
Hele Norges coronakart