Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil saksøke «Fitna»-skaperen

Nederlandske selskaper frykter handelsboikott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nederlandske selskaper truer med å gå til søksmål mot den høyreorienterte politikeren Geert Wilders etter at de risikerer boikott som følge av hans anti-islamske film.

- Jeg vet ikke om Wilders er rik eller godt forsikret. Vi vil se om vi kan få ham til å bære ansvaret, sier Bernard Wientjes, leder av Nederlands hovedorganisasjon VNO-NCW.

- En boikott kommer til å skade nederlandsk eksport. Selskaper som Shell, Philips og Unilever er lett å identifisere som nederlandske selskaper, sier Wientjes i et intervju med avisen Het Financieel Dagblad.

Både i Malaysia og Jordan er det fremmet krav om boikott etter at Wilders film «Fitna» denne uken ble lagt ut på internett.

Filmen viser en rekke grufulle bilder fra terrorangrep, akkompagnert av hatefulle ytringer fra ekstreme islamister. Det siteres også fra Koranen.

Nederlands regjering har tatt avstand fra filmen, en holdning som støttes av alle de 27 EU-landene.

- Filmen setter likhetstegn mellom islam og vold, og det er et syn vi tar kraftig avstand fra. Det store flertallet av muslimer tar avstand fra ekstremisme og vold, het det i en uttalelse fra EUs utenriksministre lørdag.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener filmen vekker anstøt og at den er anti-islamsk.

TAR AVSTAND FRA FILMEN: Den nederlanske politikeren Geert Wilders har laget en islamkritisk kortfilm, som lenge før den første visningen vekket mye harme over hele verden. Nederlands regjering og alle EU-land har tatt avstand fra filmen. Arkivfoto: EPA/SCANPIX
TAR AVSTAND FRA FILMEN: Den nederlanske politikeren Geert Wilders har laget en islamkritisk kortfilm, som lenge før den første visningen vekket mye harme over hele verden. Nederlands regjering og alle EU-land har tatt avstand fra filmen. Arkivfoto: EPA/SCANPIX Vis mer

Flere muslimske land har reagert på filmen, blant annet Iran, Indonesia, Malaysia og Egypt.

- Filmen er en krenkelse av religionen til over én milliard muslimer, sier Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit.

(NTB)

image: Vil saksøke «Fitna»-skaperen
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media