VARSLER SØKSMÅL: Arvid Birkeland (51) har utreisenekt fra Brasil, og alle hans eiendeler i landet er beslaglagt. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
VARSLER SØKSMÅL: Arvid Birkeland (51) har utreisenekt fra Brasil, og alle hans eiendeler i landet er beslaglagt. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer

- Vil saksøke Norge

Arvid Birkeland (51) holder norske myndigheter ansvarlige for at han ble arrestert under den store hvitvaskings-aksjonen i Brasil i 2007. Nå varsler han søksmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| 9. mai 2007 slo politiet i Norge til mot B-gjengen i det de kalte aksjon «Operasjon Nemesis». Samtidig satte politiet i
Brasil i verk «Operação Paraíso» («Operasjon Paradis»).

Blant de arresterte var Arvid Birkeland (51). Han satt 50 dager i varetekt sommeren 2007. Alle eiendelene hans i Brasil er beslaglagt. Birkeland har utreisenekt fra Brasil, og venter fortsatt på å få en tiltale for anklagene som er rettet mot ham.

Birkeland mener at brasilianske myndigheter baserer sine anklager på feilaktige opplysninger fra Norge. Nå varsler han at han vil holde norske myndigheter økonomisk ansvarlige for de økonomiske tap han har lidt i saken, etter at han er ferdig med saken i det brasilianske rettssystemet.

- Da kommer erstatningssakene. Jeg skal ha igjen alle pengene jeg har tapt disse tre årene, sier Birkeland til Adresseavisen.

«Betydelige beløp» Birkeland har ikke spesifisert hva han mener vil være en rimelig erstatningssum, men sier til avisa at det dreier seg om «betydelige beløp».

Aksjonen i Brasil kom etter at politiet i Oslo hadde gitt sine brasilianske kolleger opplysninger om at tunge kriminelle nordmenn hadde etablert seg i Natal, i delstaten Rio Grande do Norte i Brasil.

Medlemmer av den pakistanske innvandrergruppa B-gjengen ble arrestert i Norge og i Brasil.

87 leiligheter Verdier for godt over 100 millioner norske kroner ble beslaglagt av politiet i Brasil. Disse verdiene tilhører norske statsborgere.

Dagbladet har tidligere skrevet at brasiliansk politi har beslaglagt 87 leiligheter fra nordmenn i området som ikke er mistenkt for kriminalitet i Norge.

Førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim sa i fjor til Dagbladet at Økokrim i møter med folk i det brasilianske rettssystemet har understreket at det er viktig at saken ikke går ut over uskyldige nordmenn.

Han mener ikke at Økokrim kan holdes ansvarlige for det uføret de norske andelseierne har kommet i.

Statsadvokat Eirik Førde har tidligere refset Oslo-politiet for å ha sendt slurvete rapporter om Rasool-familien til politiet i Brasil.

Sivilombudsmannen ser også på saken, og vil komme med en uttalelse neste uke.