Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil samarbeide om kreftprosjekt

Oljeindustriens landsforening (OLF) sier nå at de vil ha tett dialog med Kreftregisteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige mandag avslørte Dagbladet at oljebransjen trenerte Kreftregisterets prosjekt i hele seks år. Forskerne regnet med at bransjen ville ta hele regninga, men Kreftregisteret har til nå måttet betale nær tre millioner kroner av egen lomme. OLF har bare bidratt med 800 000 kroner i prosjektet som foreløpig har kostet 6,2 millioner kroner.

Pressemelding

Men nå har oljebransjen snudd. De utelukker ikke at de vil bidra økonomisk når Kreftregisteret setter i gang analysene av kreftrisikoen offshore.

På bakgrunn av Dagbladets avsløringer, har Kreftregisteret nå sendt ut en pressemelding hvor de inviterer oljebransjen til å revurdere sitt syn på prosjektet.

«Kreftregisteret har observert Dagbladets artikler vedrørende helseplager og kreft blant offshorearbeidere på Ekofisk spesielt og i petroleumsindustrien generelt. En kartlegging av kreftrisiko og dødelighet blant ansatte i norsk offshorevirksomhet, vil kunne gi svar på om det er hold i de påstandene som er framsatt av Dagbladet. En slik kartlegging er i gang, men analyser av kreftrisiko kan ikke starte før 2009/2010», heter det i pressemeldingen.

-  Denne studien vil være grunnlag for forskning i flere tiår framover, sier direktør Frøydis Langmark i Kreftregisteret. Hun gir følgende forklaring på hvorfor analysearbeidet må vente.

-  I alles interesse

-  Sykdommen kan være en stor belastning for den som rammes og de pårørende, og i slike arbeidsplassituasjoner også for kollegene. Kreftregisteret har imidlertid vurdert det slik at observasjonstiden er for kort og at arbeidernes gjennomsnittsalder er for lav til at en analyse av studien i dag ville ha utsagnskraft, sier Langmark.

 INVITERER OLJEBRANSJEN:  Direktør Frøydis Langmark i Kreftregisteret inviterer oljebransjen tilbake på banen. Hun håper bransjen vil være med på å finansiere arbeidet når kreftrisikoen offshore etter hvert skal analyseres. Foto: Hans Arne Vedlog
INVITERER OLJEBRANSJEN: Direktør Frøydis Langmark i Kreftregisteret inviterer oljebransjen tilbake på banen. Hun håper bransjen vil være med på å finansiere arbeidet når kreftrisikoen offshore etter hvert skal analyseres. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Oljeindustriens Landsforening stiller seg nå slett ikke avvisende til et tettere samarbeid med Kreftregisteret.

-  Det er i alles interesse at de faktiske forhold kommer fram og at analysearbeidet blir gjennomført. Derfor vil OLF uansett ha tett dialog med Kreftregisteret. Når det gjelder finansiering, er dette noe vi diskuterer med Kreftregisteret, sier kommunikasjonsrådgiver Karin Øvstebø i OLF.

Dagbladet 8. november
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media