Vil samle blod fra alle nyfødte

SV ber regjeringen opprette en stamcellebank som tar vare på navlestrengblod fra alle de oppimot 60 000 babyene som årlig fødes i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det vil være naturlig å begynne med alle nyfødte ved de største sykehusene. På sikt må dette utvides til å gjelde alle nyfødte, sier SVs sosialpolitiske talsmann - Olav Gunnar Ballo. Blodet som tas fra navlestrengene skal fryses ned i en «bank», for så om nødvendig å kunne hentes fram igjen seinere.

Kan redde liv

- Stamceller kan redde liv. Da er det ingen grunn til ikke å sette i gang innsamlingen så fort som mulig.

Norge ønsker å være blant de fremste i verden på medisinsk behandling og forskning. Derfor er det bare å handle, sier Ballo.

Han ønsker at regjeringen setter av penger til de første utredningene allerede når revidert nasjonalbudsjett legges fram i mai.

Vil gjerne utrede

Under behandlingen i sosialkomiteen vil Ballo ta opp saken med de andre partiene. Allerede nå signaliserer både Høyre og Arbeiderpartiet at de er med på å vurdere dette. Også ledelsen i Helsedepartementet stiller seg åpne til å vurdere Ballos forslag.

- Dette er ikke problematisk verken etisk eller juridisk, men må vurderes opp mot den medisinske nytteverdien, sier statssekretær Kristin Ravnanger (KrF).

Hun vil nå avvente innstillingen fra sosialkomiteen.

Det finnes i dag private firmaer som tilbyr vordende foreldre å ta vare på navlestrengblod.

I den forbindelse har bioteknologinemnda vurdert saken. Nemnda sendte for få uker siden et brev til Helsedepartementet, der flertallet ikke så innvendinger mot at private fikk tilby tjenesten. Men nemnda har ikke foreslått å opprette noen slik bank i Norge.

- Dette er et omfattende prosjekt som må vurderes nøye, sier leder i bioteknologinemnda - Werner Christie.