Vil samle bråkebøtter i spesialklasser

Stortingets yngste spør om Kristin Halvorsen vil tillate balltre mot lærere.

NEI TIL BALLTRE:  Stortingets yngste representant, Mette Hanekamhaug (22), utfordrer den nye kunnskapsministeren Kristin Halvorsen på direkten. Her Frp-representanten fra Møre og Romsdal i Stortinget under presentasjonen av statsbudsjettet. Foto: TORBJØRN GRØNNING.
NEI TIL BALLTRE: Stortingets yngste representant, Mette Hanekamhaug (22), utfordrer den nye kunnskapsministeren Kristin Halvorsen på direkten. Her Frp-representanten fra Møre og Romsdal i Stortinget under presentasjonen av statsbudsjettet. Foto: TORBJØRN GRØNNING. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): Stortingets yngste representant Mette Hanekamhaug (22) ble rystet da hun så Dagbladets sak med video av 15-åringen som angrep læreren i hennes hjemfylke Møre og Romsdal.

Hun vil sende nyutnevnt kunnskapsminister Kristin Halvorsen et skriftlig spørsmål om hun og Regjeringen vil akseptere at slikt skjer i norsk skole - eventuelt hva hun vil gjøre for å hindre det.

Den nyvalgte representanten i kirke-, undervisnings- og forskningskomiteen vil nå vurdere å legge fram for Stortinget en rekke forslag som skal skjerpe disiplinen i skolen.

- Vantro
-Alle som har fått med seg denne situasjonen fra et norsk klasserom, må være ganske vantro til det de ser. Det er veldig synd både for læreren, 15-åringen som angriper og de andre elevene.
-Alle blir skadelidende, og derfor er vi i gang med å vurdere å legge fram igjen et forslag som ble nedstemt i Stortinget for to år siden, sier Mette Hanekamhaug til Dagbladet.

Her kan du lese Frp-forslaget på 15 punkter som stortingsflertallet forkastet da.
Samle problemelever
Hanekamhaug legger spesielt vekt på det Frp kaller en «forsterket skole». Hun liker ikke begrepet «spesialklasse», men «forsterket skole» innebærer at såkalte problemelever fra flere skoler blir samlet i en egen klasse.
-De fleste ungdommer med ukontrollert oppførsel har behov for ekstra lærekrefter rundt seg. Det vil være en fordel både for dem, de andre elevene og for læreren, mener Hanekamhaug, som ikke har vært borti slike skolesituasjoner selv.
-Jeg har alltid vært heldig med positive klasser og gode lærere som har fått undervise i fred, sier den ferske stortingsrepresentanten.

Hennes stortingskollega Anders Anundsen sto sentralt i utformingen av Frp-forslaget som ble forkastet i 2007.

Anundsen, som nå er leder for Kontroll- og konstitusjonskomiteen, er glad for at forslaget nå kommer opp igjen.-Den gangen var hovedbegrunnelsen for regjeringspartienes nei, at de selv jobbet med tiltak i samme retning.

-SV-skolen funker ikke
-Siden har det ikke skjedd noe. Dagens SV-skole der alle blir integrert i samme standardopplegget, funker jo ikke, sier Anundsen til Dagbladet.Han reserverer seg også mot uttrykket «spesialskoler» for ikke å bringe negative assosiasjoner til skoleforholdene tilbake på 60-tallet.
Minst 15 prosent av elevene har adferdsproblemer.
- Det kan være mange årsaker til det, og de trenger mer enn allmennlærere rundt seg. Det kan være spesialpedagoger og miljøarbeidere. Slik oppfølging fungerer ikke når elever på alle nivåer samles i samme klasserom, mener Anundsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer