Vil samle NATO mot ny kvinnelov

Men Jens gir 200 nye millioner til Afhganistan i dag.

OPPGJØR OM KVINNELOV:  Statsminister Jens Stoltenberg skal i dag forsøke å få til et samlet NATO-utspill mot den nye kvinnediskriminerende loven i Afghanistan. Mottakeren av budskapet er president Hamid Karzai. Her Stoltenberg og Karzai under et møte i presidentpalasset i Kabul 9. desember 2005. Foto: Scanpix/ Reuters/Omar Sobhani.
OPPGJØR OM KVINNELOV: Statsminister Jens Stoltenberg skal i dag forsøke å få til et samlet NATO-utspill mot den nye kvinnediskriminerende loven i Afghanistan. Mottakeren av budskapet er president Hamid Karzai. Her Stoltenberg og Karzai under et møte i presidentpalasset i Kabul 9. desember 2005. Foto: Scanpix/ Reuters/Omar Sobhani. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg vil på NATO-toppmøtet i Strasbourg i dag prøve å samle statslederne i den vestlige forsvarsalliansen til et frontalangrep på den nye kvinneloven i Afghanistan.

Loven nekter kvinner å ta ta utdanning, søke arbeid eller forlate hjemmet uten ektemannens tillatelse. Etter den nye loven, som er undertegnet NATOs fremste samarbeidspartner i det det krigsherjede landet, president Hamid Karzai, kan kvinner ikke nekte sin mann sex.

- Det er en helt uakseptabel lov. Det er ingen unnskyldning å vise til religion. Loven bryter med kvinners rett til å bestemme over egen kropp, sier Stoltenberg til Dagsavisen.

Den norske regjeringen vil likevel ikke true med å trekke bistand til Afghanistan.

- Dialog
Presidenten i det afghanske parlamentet fikk direktebeskjed om det norske synspunktet på denne loven da han var i Oslo tidligere i uka. Også utenriksminister Jonas Gahr Støre og og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tidligere tatt opp denne saken med president Karzai.

FNs øverste representant i Afghanistan, Kai Eide, vil ikke si mer enn at han er i dialog med afghanske myndigheter om kvinneloven.

NATO-operasjonen i Afghanistan står øverst på agendaen på alliansens toppmøte ved siden av innspurten for å finne en ny generalsekretær. Fredag kveld var Tyrkia det eneste av de 28 medlemslandene som markerte sterk motstand mot å få Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen i sjefsstolen.

Tyrkia bremser
Tyrkerne er misfornøyde med Fogh Rasmussen håndtering av striden om Mohammed-tegningene i Jyllands-Posten.

USAs president Barack Obama var tydelig på fredagens NATO-toppmøte at han forventer større militær innsats fra Europa til de internasjonale operasjonene i Afghanistan.

Ifølge NRK vil den norske regjeringens ekstrabidrag i dag bli presentert i form av 200 millioner kroner til opplæringen av de afghanske politistyrkene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer