OPPGJØR OM KVINNELOV:  Statsminister Jens Stoltenberg skal i dag forsøke å få til et samlet NATO-utspill mot den nye kvinnediskriminerende loven i Afghanistan. Mottakeren av budskapet er president Hamid Karzai. Her Stoltenberg og Karzai under et møte i presidentpalasset i Kabul 9. desember 2005. Foto: Scanpix/ Reuters/Omar Sobhani.
OPPGJØR OM KVINNELOV: Statsminister Jens Stoltenberg skal i dag forsøke å få til et samlet NATO-utspill mot den nye kvinnediskriminerende loven i Afghanistan. Mottakeren av budskapet er president Hamid Karzai. Her Stoltenberg og Karzai under et møte i presidentpalasset i Kabul 9. desember 2005. Foto: Scanpix/ Reuters/Omar Sobhani.Vis mer

Vil samle NATO mot ny kvinnelov

Men Jens gir 200 nye millioner til Afhganistan i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Statsminister Jens Stoltenberg vil på NATO-toppmøtet i Strasbourg i dag prøve å samle statslederne i den vestlige forsvarsalliansen til et frontalangrep på den nye kvinneloven i Afghanistan.

Loven nekter kvinner å ta ta utdanning, søke arbeid eller forlate hjemmet uten ektemannens tillatelse. Etter den nye loven, som er undertegnet NATOs fremste samarbeidspartner i det det krigsherjede landet, president Hamid Karzai, kan kvinner ikke nekte sin mann sex.

- Det er en helt uakseptabel lov. Det er ingen unnskyldning å vise til religion. Loven bryter med kvinners rett til å bestemme over egen kropp, sier Stoltenberg til Dagsavisen.

Den norske regjeringen vil likevel ikke true med å trekke bistand til Afghanistan.

- Dialog
Presidenten i det afghanske parlamentet fikk direktebeskjed om det norske synspunktet på denne loven da han var i Oslo tidligere i uka. Også utenriksminister Jonas Gahr Støre og og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tidligere tatt opp denne saken med president Karzai.

FNs øverste representant i Afghanistan, Kai Eide, vil ikke si mer enn at han er i dialog med afghanske myndigheter om kvinneloven.

NATO-operasjonen i Afghanistan står øverst på agendaen på alliansens toppmøte ved siden av innspurten for å finne en ny generalsekretær. Fredag kveld var Tyrkia det eneste av de 28 medlemslandene som markerte sterk motstand mot å få Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen i sjefsstolen.

Tyrkia bremser
Tyrkerne er misfornøyde med Fogh Rasmussen håndtering av striden om Mohammed-tegningene i Jyllands-Posten.

USAs president Barack Obama var tydelig på fredagens NATO-toppmøte at han forventer større militær innsats fra Europa til de internasjonale operasjonene i Afghanistan.

Ifølge NRK vil den norske regjeringens ekstrabidrag i dag bli presentert i form av 200 millioner kroner til opplæringen av de afghanske politistyrkene.