VIL SATSE PÅ BEREDSKAP: Forsvarssjef Harald Sunde vil styrke Heimevernet - og foreslår at Heimevernet i framtiden skal bestå av 30 000 - og ikke 45 000 soldater. Her er Sunde på talerstolen før han overrekker forsvarsminister Espen Barth Eide det fagmilitære rådet for framtiden.
Foto: Berit Roald / Scanpix
VIL SATSE PÅ BEREDSKAP: Forsvarssjef Harald Sunde vil styrke Heimevernet - og foreslår at Heimevernet i framtiden skal bestå av 30 000 - og ikke 45 000 soldater. Her er Sunde på talerstolen før han overrekker forsvarsminister Espen Barth Eide det fagmilitære rådet for framtiden. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

Vil satse på beredskap - foreslår å kutte 15 000 HV-soldater

Forsvarssjefen vil ha et mer operativt heimevern, men foreslår samtidig kutt og nye beredskapsoppgaver for Kongens Garde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Større satsning på innsatsforsvaret, beredskap og nye kampfly, var hovedbudskapet da forsvarssjef Harald Sunde overleverte sitt fagmilitære råd for ny langtidsplan for Forsvaret til forsvarsminister Espen Barth Eide.

I rådet foreslår Sunde at kongens vakter, Hans Majestet Kongens Garde, skal være hovedstadsberedskap.

- Garden er en avdeling som løser operative oppdrag hver dag, som områdesikring av kongens residenser og slottet. 22. juli viste at de hadde kapasitet til å rykke ut til andre steder også, sier Sunde til Dagbladet.

Foreslår dramatisk kutt Men samtidig foreslår han å kutte i antall soldater i Heimevernet. I dag har Norge 45 000 heimevernssoldater. Dette vil Sunde redusere til 30 000. Han mener dette - ironisk nok - er en styrking.

- 30 000 er mange soldater. Vi mener vi må ha et bedre heimevern med evne til å være klar når det gjelder. Vi ønsker å styrke det, og vil bruke mer penger per soldat, forklarer Sunde til Dagbladet.

De skal bli bedre trent og vil gi soldatene konkrete oppdrag, slik at de trener på de objektenee de skal beskytte.

- Vi må også ha noen som ikke er knyttet til et objekt, men som kan rykke ut å gjøre enn innsats om noe skjer i sitt distrikt, sier Sunde.

Vil bytte kortere beredskap mot penger Heimevernet har lengre reaksjonstid enn blant annet Garden, og det er nettopp derfor Sunde vil ha dem inn i beredskapen i hovedstaden.

- Garden er raskere på beredskap enn Heimevernet, fordi heimevernet består av sivile som må hjem fra jobb, hoppe i uniformen og deretter er klare, sier Sunde til Dagbladet.

Han mener erfaringen fra 22. juli tilsier at det må endringer til:

- Vi svarte anmodningene 22. juli raskere enn beredskapstiden vi er pålagt, men vi ser at vi kunne vært mer tilgjengelige. Men skal vi ha kortere beredskapstid, må pengene på plass.

Han sier at Forsvaret står klare med langt kortere beredskapstid dersom de får bevilget mer penger.

- Jeg ser en vilje fra våre folk til å møte folket med det de trenger beredskap på.

FIKK FORSVARSSJEFENS RÅD: 
Forsvarssjef Harald Sunde (t.h.) overleverer det fagmilitære råd for den videre utviklingen av Forsvaret til forsvarsminister Espen Barth Eide.
Foto: Berit Roald / Scanpix
FIKK FORSVARSSJEFENS RÅD: Forsvarssjef Harald Sunde (t.h.) overleverer det fagmilitære råd for den videre utviklingen av Forsvaret til forsvarsminister Espen Barth Eide. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer