Vil saumfare Jan Mayen for olje

- Må opprettholde oljeinntektene, sier regjeringen.

RASER: Bellona og Natur og Ungdom varsler full mobilisering mot oljevirksomhet i det sårbare området rundt Jan Mayen. Foto: SCANPIX
Foto: Torbjørn Kjosvold
RASER: Bellona og Natur og Ungdom varsler full mobilisering mot oljevirksomhet i det sårbare området rundt Jan Mayen. Foto: SCANPIX Foto: Torbjørn KjosvoldVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeministeren vil lete etter olje og gass i havområdet ved Jan Mayen, og drar snart nordover for å kartlegge mulighetene.

- Hvis vi skal opprettholde oljeinntektene, må vi komme i gang med virksomhet i nye områder, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til NRK.

Regjeringen åpnet i mai i prinsippet sokkelen utenfor Jan Mayen for petroleumsvirksomhet gjennom forvaltningsplanen for Norskehavet.

Olje- og energiministeren planlegger å reise til den arktiske øya like etter sommerferien. Han understreker at hensynet til naturen vil bli ivaretatt.

Miljøstiftelsen Bellona og Natur og Ungdom (NU) er som ventet misfornøyd med regjeringens planer.

- Dette er et område vi bør ligge langt unna, sier NU-leder Ingeborg Gjærum. Hun varsler full mobilisering mot oljevirksomhet i Jan Mayen-området.

Selv om han regner med motstand, tror Terje Riis-Johansen at ny teknologi vil gjøre det mulig å drive forsvarlig olje- og gassvirksomhet i Arktis.

En avtale fra 1981 delte Jan Mayen-ryggen mellom Norge og Island, og Island har åpnet for olje- og gassvirksomhet på sin side av den norske øya. Ett norsk selskap, Sagex Petroleum, har meldt sin interesse for Islands konsesjoner.


(NTB)