Vil screene nyfødte for 23 sykdommer

- 30 nye sykdommer kan oppdages årlig, sier professor.

SCREENING:  Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten gikk i dag ut og anbefalte Helsedepartementet at nyfødte skal screenes mot 23 ulike sykdommer. Foto: NTB-arkivfoto/scanpix
SCREENING: Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten gikk i dag ut og anbefalte Helsedepartementet at nyfødte skal screenes mot 23 ulike sykdommer. Foto: NTB-arkivfoto/scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det finnes over 700 ulike stoffskiftesykdommer som kan ramme nyfødte barn. Mange av sykdommene er alvorlige og vanskelige å oppdage. De er dessuten arvelige.

I snitt er alle bærere av fire-fem defekte gener som kan rammer stoffskiftet, og hvis to med samme gendefekt får barn sammen, kan sykdom oppstå.

For å forebygge at disse sykdommene rammer spebarn, har Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten i dag gått ut og anbefalt Helsedepartementet at nyfødte skal screenes mot tilstandene. 

EnigeRådet vil at nyfødte skal screenes for til sammen 23 ulike sykdommer, mot dagens to  — Føllings sykdom og medfødt hypotyreose. Og en enkel blodprøve er alt som skal til.

- Vi ser det som en stor fordel å gjennomføre screeningen. Alle i rådet var enige om det, opplyser direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet til Dagbladet.

Det er nå opp til Helsedepartementet om screeningen skal innføres.

- Jeg er ganske sikker på at de vil innføre ordningen. Men sannsynligvis vil det ikke skje før i 2010, sier Larsen.— Fornuftig— Norge har vært trege med å ta ibruk teknologien for screening. Derfor anser jeg anbefalingen som vis, klok og fornuftig, og helt i tråd med andre land det er naturlig for oss å sammenligne oss med, sier Arvid Heiberg, professor ved Rikshospitalet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer