SCREENING:  Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten gikk i dag ut og anbefalte Helsedepartementet at nyfødte skal screenes mot 23 ulike sykdommer. Foto: NTB-arkivfoto/scanpix
SCREENING: Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten gikk i dag ut og anbefalte Helsedepartementet at nyfødte skal screenes mot 23 ulike sykdommer. Foto: NTB-arkivfoto/scanpix Vis mer

Vil screene nyfødte for 23 sykdommer

- 30 nye sykdommer kan oppdages årlig, sier professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det finnes over 700 ulike stoffskiftesykdommer som kan ramme nyfødte barn. Mange av sykdommene er alvorlige og vanskelige å oppdage. De er dessuten arvelige.

I snitt er alle bærere av fire-fem defekte gener som kan rammer stoffskiftet, og hvis to med samme gendefekt får barn sammen, kan sykdom oppstå.

For å forebygge at disse sykdommene rammer spebarn, har Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten i dag gått ut og anbefalt Helsedepartementet at nyfødte skal screenes mot tilstandene. 

Enige
Rådet vil at nyfødte skal screenes for til sammen 23 ulike sykdommer, mot dagens to  — Føllings sykdom og medfødt hypotyreose. Og en enkel blodprøve er alt som skal til.

- Vi ser det som en stor fordel å gjennomføre screeningen. Alle i rådet var enige om det, opplyser direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet til Dagbladet.

Det er nå opp til Helsedepartementet om screeningen skal innføres.

- Jeg er ganske sikker på at de vil innføre ordningen. Men sannsynligvis vil det ikke skje før i 2010, sier Larsen.

— Fornuftig

— Norge har vært trege med å ta ibruk teknologien for screening. Derfor anser jeg anbefalingen som vis, klok og fornuftig, og helt i tråd med andre land det er naturlig for oss å sammenligne oss med, sier Arvid Heiberg, professor ved Rikshospitalet.

Han er godt fornøyd med anbefalingen.

— Dette er et brukbart sted å begynne, men utvalget vi har gjort kunne vært bedre, sier han, som regner med at screeningprogrammet vil føre til at 30 nye sykdommer vil oppdages årlig, sier han.

Helsedirektoratets beregninger viser at det nye programmet vil bidra til at 50-60 sykdomstilfeller oppdages ved en utvidet screening, mot 20-25 i dag.

FORDEL: Direktør i Helse- og sosialdirektoratet Bjørn-Inge Larsen anser det som en stor fordel å gjennomføre screening av 23 hormonsykdommer hos nyfødte.  - Alle i rådet var enige om det, sier han til Dagbladet.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
FORDEL: Direktør i Helse- og sosialdirektoratet Bjørn-Inge Larsen anser det som en stor fordel å gjennomføre screening av 23 hormonsykdommer hos nyfødte. - Alle i rådet var enige om det, sier han til Dagbladet. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

— Vi vil kunne oppdage mange tilstander i en jafs, sier Heiberg.

Frivillig
Direktør Bjørn-Inge Larsen har tidligere foreslått overfor Rådet at det blir satt i verk informasjonstiltak overfor foreldre slik at flest mulig deltar i screeningprogrammet.

Han forteller til Dagbladet at rådets anbefaling er at screeningen skal bli frivillig.

— Flertallet i arbeidsgruppen ønsker at det skal være samtykkebasert, sier han.

Ifølge Rådet er det ikke tilstrekkelig at en sykdom oppdages tidlig. Den må også kunne behandles effektivt, slik at man kan forhindre død, eller begrense varig funksjonshemning.

- I dag klarer vi ikke å fange opp de barna som rammes av hormonsykdommene før de er blitt skadet. Med screening vil dette bli annerledes, sier Larsen og legger til:

- Da vil vi med enkle tiltak, som endring av kosthold og tilførsel av vitaminer kunne endre og redusere alvorlige skader og i verste fall dødsfall.

Det er beregnet at screening-tiltaket vil koste 11 millioner kroner per år.

Dette er de 23 sykdommene:

Propionsyreemi (PA)
Metylmalonsyreemi (MMA)
Isolvaleriansyreemi (IVA)
Holokarboksylase syntasedefekt (HCS/MCD)
Biotinidasedefekt (BIOT)
Beta-ketothiolasedefekt (BKT)
Glutarsyreuri (GA1)
Mellomkjedet acyl-CoA-dehydrogenasedefekt (MCAD)
Langkjedet 3-hydroksyacyl-CoA-dehydrogenasedefekt (LCHAD)
Trifunksjonelt proteindefekt (TFP)
Meget langkjedet acyl-CoA-dehydrogenasedefekt (VLCAD)
Karnitin-transporterdefekt (CTD)
Karnitin-palmitoyltransferase I-defekt (CTP IA)
Karnitin-palmitoyltransferase II-defekt (CTP II)
Karnitin acylkarnitin-translokasedefekt (CACT)
Multippel acyl-CoA-dehydrogeneringsdefekt (GA2)
Maple Syrup Urine Defekt (MSUD)
Homocystinuri/Hypermetioninemi (HC/MET)
Fenylketonuri (PKU)
Tyrosinemi type 1 (TYR I)
Kongenitt adrenal hyperplasi (CAH)
Medfødt hypotyreose (CH)
Cystisk fibrose (CF)
Kilde: Helsedirektoratet

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer