GÅR MOT FORESLÅTTE ENDRINGER: Statsminister Erna Solbergs regjering vil ta vekk innsynsretten for kalenderoppføringer. Det vil Rødts Bjørnar Moxnes jobbe mot. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GÅR MOT FORESLÅTTE ENDRINGER: Statsminister Erna Solbergs regjering vil ta vekk innsynsretten for kalenderoppføringer. Det vil Rødts Bjørnar Moxnes jobbe mot. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Hardt ut mot hemmelighold

Vil se Ernas kalender

Rødt-leder Bjørnar Moxnes advarer mot innstramninger i lovforslag som rammer Sivilombudsmannen og hindrer innsyn i statsrådenes kalendere.

- Dette vil styrke regjeringens mulighet til å holde egen poltikk og handlinger hemmelig. Vi vil jobbe for å få et flertall mot disse endringene.

Det sier Rødt-leder Moxnes, som går imot flere lovforslag som ble sendt ut i et felles høringsforslag i sommer.

Regjeringen vil blant annet frata Sivilombudsmannen innsyn i visste dokumenter og gi mulighet for å sladde opplysninger, uten at ombudsmannen kan ettergå dette.

I tillegg ønsker de å gjøre det slik at journalister og andre ikke lenger vil ha rett til innsyn politikeres elektroniske kalendre.

- Vi ser at land der media og folk flest nektes innsyn, uten unntak er land hvor det også er mer korrupsjon og maktmisbruk. For enhver regjering, det være seg en Rødt-regjeringen eller en Høyre-regjering, er det en naturlov at jo lettere det er å skjule egen feil, upopulære forslag eller korrupsjon, jo mer blir det av dette. Da er det fullstendig feil å gå inn for lovendringer som øker faren for slike problemer, mener Bjørnar Moxnes.

Svekker ombudsmannen

I et intervju med Dagbladet i går, advarte Sivilombudsmannen om at hans mulighet til å kontrollere forvaltningen, vil svekkes om lovendringen går gjennom.

Den samme konsekvensen frykter Rødt-lederen.

- Sivilombudsmannen er viktig i demokratiet. Han skal sikre rettighetene til vanlige folk i møte med den mektige staten, minner han om.

- Jeg forventer at Stortinget setter foten ned for dette. Vi vil jobbe for å få flertall mot disse endringene, sier Moxnes

Kort frist

De omstridte forslagene ble lansert i et felles høringsforslag som ble sendt ut i sommer, og høringsfristen gikk ut i går.

I svarene er flere kritiske til den uvanlig korte fristen som ble satt til to måneder, mens det i hovedregel skal være tre.

«I tillegg ble høringsnotatet sendt ut i fellesferien i Norge. Reelt sett ble derfor høringsfristen enda kortere, bemerker blant annet Norsk kommunikasjonsforening i sitt svar.

Akademikerne er blant organisasjonene som har ønsket å skrive en høringsuttalelse, men som skriver at de ikke har hatt nok tid til å gjøre dette grundig.

- Viktig informasjon

Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, Landslaget for Lokalaviser, Norsk Lokalradioforbund er blant dem som går ut mot forslaget.

De argumenterer for at samfunnet risikerer å gå glipp av viktig informasjon om forslagene går gjennom.

Også Fylkesmannen i Oslo- og Akershus går mot regjeringens forslag om å unnta kalenderoppføringer fra mulighet for innsyn.

Det gjør også advokat Erling Grimstad, tidligere førstestatsadvokat og økokrim-topp. Han mener konsekvensene av å nekte innsyn i politikeres kalendere kan være risikabelt ut fra et demokratihensyn.

- En viktig del av den demokratiske kontrollen består nettopp i åpenhet om politikeres roller og eventuelle rolleblandinger med næringsliv, organisasjoner og andre interessenter som forsøker å påvirke politikere i de politiske beslutningsprosessene, skriver han i sitt høringssvar.

Utfordrende å håndtere

Forbrukerrådet er blant de som argumenterer for regjeringens forslag.

- Vi finner grunn til å nevne at Forbrukerrådet har mottatt enkelte svært omfattende og generelt utformede innsynskrav knyttet til Forbrukerrådets interessepolitiske virksomhet, herunder krav om innsyn i ansattes elektroniske kalendre. Denne type innsynskrav har vist seg svært utfordrende å håndtere opp mot gjeldende lovverk, skriver de i sitt høringssvar.

Justisdepartementet har tidligere sagt til Dagbladet at de ikke synes det er naturlig å kommentere høringssvar før saken er ferdig behandlet fra deres side.