Flom i Kina:

- Vil se mer av dette

I flere dager har et kraftig uvær herjet i den kinesiske provinsen Henan. Så langt er det rapportert 25 dødsfall og 200 000 mennesker har evakuert hjemmene sine. Norsk meteorolog er redd fenomenet vil bli vanligere.

ENORME MENGDER: Mengden vann som har kommet på tre dager i provinsen Henan i Kina tilsvarer mengden som vanligvis kommer på et år. Foto: STR / AFP / NTB
ENORME MENGDER: Mengden vann som har kommet på tre dager i provinsen Henan i Kina tilsvarer mengden som vanligvis kommer på et år. Foto: STR / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Store oversvømmelser har de siste dagene rammet sentrale Kina etter den kraftigste nedbøren på 60 år.

Den norske meteorologen Charalampos Sarchosidis forteller at varmere vær kan være årsaken til til at flom forekommer hyppigere og i større skala.

- Vi må regne med å se mer av værfenomenet som den siste tiden har preget Kina og Mellom-Europa, sier han til Dagbladet.

Oversvømte T-baner

Blant annet har de enorme vannmassene skapt store problemer for sykehus og kollektivtransport i Henan-provinsen sentralt i Kina. Kinesiske medier melder om at flere sykehus har mistet strømmen og at det kraftige uværet har ført til oversvømmelser i undergrunnen til T-banen.

Uverifiserte bilder på nett viser passasjerer i en oversvømt T-banevogn i sentrum av Zhengzhou. Noen står på setene, mens andre klamrer seg til håndtakene siden vannet har nådd skulderhøyde. Samtidig viser den statlige kringkasteren CCTV bilder av vann som skyller gjennom en tom undergrunnsplattform, ifølge NTB.

OVERSVØMMELSE: Bildet viser biler som flyter i enorme vannmasser i byen Zhengzhou i provinsen Henan, Kina. Foto: STR / AFP / NTB
OVERSVØMMELSE: Bildet viser biler som flyter i enorme vannmasser i byen Zhengzhou i provinsen Henan, Kina. Foto: STR / AFP / NTB Vis mer

For dem som oppholdt seg i undergrunnen til T-banen tirsdag ble det en kamp mellom liv og død. Mennesker som kjempet om å holde hodene over vann i håp om at hjelpen var nær, ble bildet på den dramatiske hendelsen.

12 mennesker mistet livet i oversvømte undergrunner, mens 7 mennesker fortsatt er savnet. Totalt er det 25 mennesker som er bekreftet omkommet i forbindelse med flommen og 200 000 mennesker som er evakuert fra hjemmene sine. Det meldte kinesiske myndigheter natt til onsdag, ifølge South China Morning Post.

- Det pumpes ut regn

Vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis forteller til Dagbladet at det er en tyfon som er årsaken til de enorme vannmassene som har rammet Kina de siste dagene. En tyfon er det samme som en orkan, men opptrer i det vestlige Stillehavet.

- Det er et veldig kraftig lavtrykk i et område litt øst for Kina, i kombinasjon med et høytrykk som til sammen skaper en kraftig transport av fuktighet fra havet og inn i landet, forklarer Sarchosidis.

RASER: Disse dramatiske bildene er fra et kjøpesenter øst i Kina 8. juli. Video: Newsflare. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Angivelig skal det ha kommet 640 mm med regn på tre døgn. På det meste kom det 202 mm på en time. Dette er mer regn enn det vanligvis kommer på et helt år i dette aktuelle området.

- Det er vanskelig å begripe at atmosfæren i det hele tatt klarer å tømme så mye vann på så kort tid. Det pumpes ut regn, sier Sarchosidis.

Varmere klima

Meteorologen forteller at mengden regn som har kommet på en time i Kina er mer enn det vanligvis kommer i perioden desember - mai i Oslo.

Sarchosidis konstaterer at varmere klima kan være en årsak til at flom forekommer hyppigere.

- Når atmosfæren blir varmere vil den også kunne holde på mer fukt og regn. I Norge har vi derimot store områder med nærhet til havet, som gjør at regnet forsvinner fortere fra land. Det er imidlertid innlandet som er mest utsatt for flomfare her til lands, sier han.

Militæret bistår

Det flomrammede området er en av Kinas mest befolkede region.

I Gongyi, 80 km vest for Zhengzhou har minst fire dødsfall blitt rapportert etter flommen og flere landsbyer har vært uten strøm i over 24 timer. Et tog som går mellom Fuzhou og Luoyang har stått stille i over 40 timer, med 900 engstelige passasjerer om bord, ifølge Henan Public Security Department. Det melder South China Morning Post.

ØDELEGGELSER: Flommen som har herjet i provinsen Henan den siste tiden har gjort enorme ødeleggelser på biler og bygninger. Foto: STR / AFP / NTB
ØDELEGGELSER: Flommen som har herjet i provinsen Henan den siste tiden har gjort enorme ødeleggelser på biler og bygninger. Foto: STR / AFP / NTB Vis mer

Kinas president uttalte seg onsdag om at kinesisk militær vil bistå befolkningen i nød. Han opplyste også om et potensielt nytt corona-utbrudd når omfanget etter flommen er under kontroll.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer