Vil se morderen dø på tv

OKLAHOMA CITY (Dagbladet): 16. mai henrettes Tim McVeigh som straff for den verste terrorhandlingen i USAs historie, terrorbomben som drepte 168 mennesker i Oklahoma. - Jeg vil se Tim McVeigh dø, sier et av ofrene, Dan McKinney, til Dagbladet. Det får han - på tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var stille i 168 sekunder. Så ble navnene på alle de 168 drepte fra den verste terrorhandlingen i USAs historie lest opp. Da stillheten og talene var over, var Dan McKinney ikke i tvil: - Jeg vil se Tim McVeigh dø, sier han.

I går ble det markert at det er seks år terrorbomben ødelagte Alfred P. Murrah-bygningen totalt.

- Tim McVeigh har ødelagt mitt liv, sier McKinney, som i går hengte et svevende hjerte på kona Lindas grav i Oklahoma City National Memorial. Da den hjemmelagete bomben til McVeigh gikk av 19. april 1995 ble bygningen lagt i ruiner. I ruinene fant man 168 døde, hvorav 19 barn. Mer enn 500 personer ble alvorlig skadet og en hel nasjon fikk sjokk. Nå er bygningen erstattet med The Field of Empty Chairs - en tom stol er den enkeltes grav.

Død og frykt

Nå er Oklahoma City preget av at bombemannen skal henrettes 16. mai. LaDonna Battle frykter at ekstremister skal hevne McVeigh. Hun mistet moren og faren sin under terrorhandlingen og forteller oss at mange er urolige i Oklahoma City.

- McVeigh blir martyr for ekstremister og vi vet ikke hva de kan finne på, sier kvinnen, som slites mellom å ville se bombemannen bli henrettet eller følge Bibelens ord om at man ikke skal ta liv.

- Jeg står på lista over dem som kan se henrettelsen på lukket tv. Jeg vet ennå ikke hva jeg gjør, sier hun.

McKinney er sikrere i sin sak, selv om han ikke tror McVeighs død vil gjøre livet hans lettere.

Historisk

- Ja, jeg står på lista over ofre som vil se McVeigh bli henrettet via tv-overføring fra dødskammeret i Terre Haute-fengselet i Indiana. For meg er det et skritt på veien mot å forsone meg med at Linda er borte. Så langt har smerten vært den samme hvert år, sier McKinney, som sammen med 284 andre ofre og pårørende står på liste for å overvære henrettelsen på tv.

I Terre Haute-fengselet er det bare plass til ti pårørende, og i påsken bestemte justisminister John Ashcroft at henrettelsen skulle tv-overføres til en lukket krets.

Det er første gang en henrettelse tv-overføres i USA. De ti som får plass i dødskammeret blir trukket ut via lotteri.

Internett-avslag

Den kontroversielle begivenheten skjer i Federal Transfer Center i Oklahoma City. Det er stort og sikret mot at noen kan klare å ta opp tv-sendingen slik noen frykter. Internettselskapet Entertainment Network fikk i går avslag mot å overføre henrettelsen. Saken er anket.

Det var en lite morderisk flokk Dagbladet sto sammen med under The Survivor Tree, treet som overlevde bombeattentatet, i går.

Flertallet mener det er på tide at McVeigh henrettes, men det er ingen høylytte krav om hevn.

- Vi har konsentrert oss om barna våre og familien og ville aldri se noen dø, sier Claudia Denny og klemmer datteren Rebecca (8) og sønnen Brandon (9). De overlevde eksplosjonen.

<B>MISTET KONA:</B> Dan McKinney tror livet hans vil bevege seg i riktig retning hvis han får se Tim McVeigh henrettes.