Vil se på høye inkassosalærer

I Sverige kan man ikke kreve mer enn 160 kroner i inkassosalær. I Norge hele 14000 kroner. Nå lover Justisdepartementet å evaluere hele ordningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble det kjent at Intrum Justitia mister bevillingen til å drive inkassovirksomhet, etter å ha tatt for høyt salær i rundt 3600 saker.

Senere på dagen gikk Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson, Ulf Leirstein, ut i Dagbladet.no å krevde en evaluering av hele inkassosystemet i Norge.

- I våre naboland har inkassobyråene mye lavere satser, og de er regulert ved lov på en måte som gjør at det er begrenset hvor mye de kan kreve. Vi ønsker å evaluere hvordan det fungerer i Sverige - for det fungerer hvert fall ikke i Norge, sa Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson, Ulf Leirstein, til Dagbladet.no.

Nå varsler Justisdepartementet at de kommer til å gjøre en slik gjennomgang. Mens man i Sverige har flat sats på 160 kroner per sak, kan man i Norge kreve helt opptil 14.000 kroner.

- Det er rart at det er så store forskjeller, sier statssekretær ved Justisdepartementet Terje Moland Pedersen til Dagbladet.no. Han sier de kommer til se nærmere på hele ordningen.

- Vi ønsker å se på hvordan det fungerer. Ofte blir inkassosalærene en veldig stor andel av det folk skylder. Men det er for tidlig å si hva vi kommer til å konkludere med, sier Pedersen til Dagbladet.no.

- Så dere kan ikke love lavere inkassosalærer?

- Nei, det er for tidlig å si hva vi konkludere med, sier Pedersen.  

MEN KAN IKKE LOVE BILLIGERE INKASSOER: Statssekretær ved Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen. Foto: SCANPIX
MEN KAN IKKE LOVE BILLIGERE INKASSOER: Statssekretær ved Justisdepartementet, Terje Moland Pedersen. Foto: SCANPIX Vis mer

Dette er forskjellene i inkassosalærer mellom Norge, Sverige og Danmark: